Onlangs kreeg ik van Albert Heijn een kratje met verschillende soorten aardappelen. Fijn, want ik ben dol op aardappelen. Op deze manier werd ik geïnformeerd over nieuwe soorten en nieuwe verpakkingen. Om het makkelijker te maken voor de consument, staat er bijvoorbeeld -frietaardappelen- of -stamppotaardappelen- op de zak. Handig! Omdat ze vers toch het lekkerst zijn, maakt ik deze week al geroosterde aardappelen en stamppot. Maar ik wilde wat anders en kwam op deze aardappelmuffins.

Je maakt daarvoor eerst aardappelpuree, die je pittig op smaakt maakt met kruiden en specerijen. Daarna voeg je karnemelk, eieren en bloem toe voor een vrij stevig beslag. De taartjes zijn heerlijk bij vlees, vis, kaas en bonen maar ze zijn als snack ook niet te versmaden.

Ik maakte de aardappelmuffins met de Colomba aardappelen uit het kratje die, alhoewel zijn naam misschien anders zou doen vermoeden, gewoon uit Nederland komen. Ze zijn luchtig van structuur, hebben een fijne smaak en bevatten van nature 30% minder calorieën dan gewone aardappelen. Ook heel geschikt voor in salades.

 

 

Aardappelmuffins (12 stuks)


600 g Colomba aardappelen of andere vastkokers, geschild, in stukken
vers gemalen peper, zout
milde olijfolie
1 rood pepertje, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
2 el fijngesneden platte peterselie
1/2 tl chilipoeder
1 teen knoflook, fijngehakt
1 dl karnemelk
2 eieren
4 el zelfrijzend bakmeel, gezeefd
extra nodig: muffinvorm met 12 holtes


Verwarm de oven voor op 180ºC (hete luchtstand). Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet ze af en stamp ze fijn. Roer er 2 el olie, de rode peper, de peterselie, het chilipoeder en de knoflook door en maak de puree stevig op smaak met peper en zout. Roer de karnemelk, de eieren en het zelfrijzend bakmeel erdoor zodat een zo glad mogelijk beslag ontstaat. Vet de holtes van de vorm in met olie en verdeel het beslag erover. Bak de muffins in ± 25 min. goudbruin en gaar in de oven. Zijn de muffins na 20 min. bovenop nog niet bruin genoeg, schakel de ovenstand dan naar hete lucht met extra bovenwarmte. Houd ze wel in de gaten, het bruin worden kan snel gaan. Neem de vorm uit de oven, laat 10 min. staan en los de muffins. Je kunt ze warm, lauwwarm of koud eten.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest