Selecteer een pagina

In mijn allereerste blog gaf ik een recept van mijn moeder: koude komkommersoep. Zoals ik toen al zei, heb ik mijn liefde voor koken voor een groot deel van haar. Mijn moeder is er al heel lang niet meer, maar ik heb al haar recepten verzameld en af en toe pak ik ze er weer eens bij.

Zo moest ik onlangs voor een familiefeest een gerecht maken en toen dacht ik meteen aan de cake apéritif. Als ik met mijn gezin na een lange reis in de Provence aankwam, had mijn moeder vaak een buffetje gemaakt en daar stond hij steevast op. Zij had het recept van een Franse vriendin. Ideaal, want hij is makkelijk en van te voren te maken. Heerlijk bij de borrel dus, maar ook erg lekker bij gegrild vlees. Je kunt er nog wat gezouten boter of tomaten-pesto of -tapenade bij geven, maar dat is niet echt nodig.

Aperitiefcake 


 1 dl milde olijfolie
4 eieren
1/2 glas witte wijn
250 g zelfrijzend bakmeel
100 g gerookte spekreepjes
100 g hamreepjes
75 g olijven zonder pit
75 g half-zongedroogde tomaten
150 g geraspte oude kaas
vers gemalen peper, zout
1 el Provençaalse kruiden
paar takjes kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn en salie


 Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven) en vet een cakevorm van 1 liter inhoud goed in met olie. Mix de olie met de eieren en de wijn tot een luchtige massa. Klop het bakmeel erdoor en schep er dan de spek- en hamreepjes, de olijven, de tomaten en de kaas door. Maak op smaak met peper, zout en de kruiden. Bak de cake 45 min. in de oven. Laat hem 30 min. afkoelen in de vorm, stort hem op een rooster en laat helemaal afkoelen. Garneer met de kruiden en snijd in plakken.

Pin It on Pinterest