groenten, hoofdgerecht, vegetarisch, winterkost

Boerenkool-filodeegtaart

Dat boerenkool tegenwoordig een superfood genoemd wordt, is logisch. Met zijn hoge gehaltes aan vitamine C, D en K en de ruim aanwezige vitamine B, ijzer, kalium calcium en magnesium is het een van de gezondste groenten.  Bovendien bevat hij weinig calorieën, veel voedingsvezels en wordt hij duurzaam en “schoon’ geteeld. Redenen te over dus om vaker boerenkool te eten. En niet alleen als stamppot. Vind ik vaak veel te zwaar. En in het oude Rome en Athene aten ze dat vast ook niet! Want toen was boerenkool daar al populair.

Onlangs bestelde ik de Hello Fresh Veggiebox en daarin zat boerenkool. Met een recept voor deze heerlijke boerenkool-filodeegtaart. Ken je Hello Fresh? Je bestelt online een box naar keuze met daarin alle ingrediënten voor een aantal maaltijden. Die box wordt gekoeld aan huis bezorgd op een dag en tijd naar keuze. Ideaal.

De boerenkooltaart is bij mij thuis nu al favoriet en daarom wil ik het (iets aangepaste) recept delen. Echt top met dat knapperige filodeeg.

 Boerenkool-filodeegtaart (4 personen)


50 g pijnboompitten
2 el milde olijfolie
1 teen knoflook
400 g gesneden boerenkool
2 aardappelen, geraspt
1/2 glas witte wijn of bouillon
2 eieren
100 g feta, verbrokkeld
1/2 el gedroogde oregano
versgemalen peper, zout
8 vellen koelvers filodeeg* of uit de diepvries, ontdooid


Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet apart. Verhit de olie en fruit de knoflook hierin. Voeg de boerenkool toe en bak omscheppend 4 min. Roer de aardappel erdoor en bak 2 min. mee. Schenk de wijn erbij en laat met het deksel op de pan 5 min. zachtjes koken. Schep af en toe om. Laat 5 min. afkoelen en klop de eieren en de feta er snel door. Maak op smaak met oregano, peper en zout en schep de helft van de pijnboompitten erdoor. Verwarm de oven voor op 200 graden (gewone elektrische oven) Vet een springvorm in en leg de filodeegvellen er met overlap in, laat zoveel mogelijk punten uitsteken. Verdeel de vulling erover en vouw de deegpunten er mooi overheen. Bak de taart in 15-20 min. goudbruin en knapperig. Bestrooi uit de oven met de rest van de pijnboompitten. Laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie. Verwijder de ring van de vorm en snijd de taart in punten. Ik druppelde er nog wat basilicumolie omheen. Lekker met een salade van babyleaf.

*van het merk Tante Fanny

 

Je vindt dit wellicht ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter