Selecteer een pagina

 

Iedere week komen er nieuwe kookboeken uit, die ik meestal krijg opgestuurd. Maar soms wordt de lancering gevierd met een feestje, een eetfeestje natuurlijk. Onlangs kwam Sirocco uit, het tweede boek van Sabrina Ghayour. Sabrina kwam naar Nederland om haar gerechten samen met de crew van The Pool in Amsterdam te bereiden en er was alle tijd om met haar te praten. Een bijzonder inspirerende vrouw!

Sabrina werd geboren in Iran maar groeide op in Groot-Brittannië. De naam van haar boek weerspiegelt haar manier van koken. De sirocco is een hete droge wind die van oost naar west waait en wordt soms omschreven als warm, kruidig en zwoel. Sabrina kookt met ingrediënten en smaken uit de Midden-Oosterse keuken, maar zij maakt gebruik van producten, technieken en kookstijlen uit het westen met als resultaat warm kruidige, zwoele gerechten.

IMG_5093

Van alle gerechten die ik proefde vond ik deze salade het lekkerst. Als je tijd hebt, maak hem dan volgens het recept in het boek met gedroogde linzen, dan wordt hij nog lekkerder. Ik koos voor baby boerenkool, die hoef je alleen maar uit het zakje te schudden en is nu te koop. Kun je een ingrediënt niet vinden? Maak er geen probleem van en laat het weg of vervang het. De Midden-Oosterse keuken is niet zo streng in de leer, wat wel zo relaxt is!

Uit Sabrina’s eerste boek, Persiana, vind je een heerlijke venkelsalade op mijn blog http://bit.ly/1DIkZM1

Salade van boerenkool, bulgur & linzen (4 personen)

Dit heb je nodig

100 g bulgur
1 blikje linzen, (inh. 310 g) uitgelekt
160 g baby boerenkool, kleiner gescheurd
olijfolie om in te bakken
1 volle tl komijnzaad
4 tenen knoflook, gekneusd en in dunne plakjes gesneden
1-2 rode pepers, fijngesneden
2 tl kurkuma
2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kaneel
geraspte schil van 1-2 biologische citroenen en sap van 1 citroen + 1 citroen om te garneren
versgemalen peper, zeezout(vlokken)
2 handenvol pompoenpitten
100 g feta, verkruimeld

En zo maak je de salade 

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Spoel de linzen in een zeef met koud water en laat uitlekken.Was de boerenkool en laat uitlekken. Verhit 1 el olie in een ruime wok of koekenpan en voeg het komijnzaad toe. Doe de knoflook en de rode peper erbij zodra de zaadjes beginnen te sissen en te springen en roer goed door, zodat de knoflook niet verbrandt. Bak tot de knoflook gaat zweten en glazig is.

Doe de kurkuma, de gemalen komijn en kaneel en de citroenrasp bij de knoflook. Voeg nog wat olie toe als de specerijen te droog worden. Voeg de boerenkool met aanhangend water toe, roer alles goed door en laat 1 min. garen. Doe een deksel op de pan en laat 2 min. stomen. Roer opnieuw door en haal de pan van het vuur. Laat nog 2-3 min. staan met het deksel op de pan.

Vermeng de bulgur en de linzen in een grote kom en schep de inhoud van de pan erdoor. Roer het citroensap erdoor,  maak op smaak met peper en zout en roer er nog wat olie door. Schep de salade op een schaal en bestrooi met de pompoenpitten en de feta. Serveer met partjes citroen.

Uitgeverij Good Cook, prijs € 24,95

cover Sirocco

Pin It on Pinterest