hoofdgerecht, nieuwtjes, vlees

Gehaktbrood

Oplettende volgers hebben het vorige week al gezien: ik kreeg tijdens hét Foodbloggersevent van het jaar bij Kroon op het Werk een rijk gevulde foodiebox mee. Vol producten die uitdagen om iets moois en lekkers mee te maken. En hier is het eerste resultaat, waarin ik maar liefst drie van die producten gebruikte: de ras el hanout van Simply Spices en de mosterd met honing van Maille proef je in dit heerlijke gehaktbrood, en de basilicum-olijfolie van Liquido d”Oro gaf ik erbij om het brood in te dippen. De zoet-pittige smaak van de mosterd met honing combineert erg goed bij de warme smaak van de specerijen in het gehakt. De olie is ook vrij pittig maar tegelijk aromatisch en maakt het wat mij betreft, af.

Ik maak zeer regelmatig gehaktbrood. Ik vind het een ideaal gerecht want het is makkelijk en van te voren te maken, het is als je wilt voor meerdere dagen en je kunt het helemaal je eigen smaak geven. Experimenteer gewoon met smaken, er kan niet veel mis gaan. Zorg wel altijd voor voldoende zout in het mengsel, dat haalt ook andere smaken op. Lekker met een salade en brood erbij, maar ook met couscous of bulghur smaakt deze versie erg lekker.

Gehaktbrood met ras el hanout (8-10 plakken)


1 kg biologisch rundergehakt
3 volle el ras el hanout
2 tenen knoflook, uit de pers
2 el amandelen, grof gehakt
geraspte schil en sap van 1/2 citroen
1 tl gemalen korianderzaad
samen 4 el fijngesneden platte peterselie, dille en munt
1 el olijfolie met rode peper
2 eieren
royaal zout en zwarte peper
3 flinke el mosterd met honing


Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng het gehakt met alle andere ingrediënten tot een egale massa en maak hem pittig op smaak met zout en peper. Vet een (glazen) cakevorm van 1,5 l inhoud dun in met olie en schep het gehakt erin. Druk goed aan en bestrijk de bovenkant van het ‘brood’ met de mosterd. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem 50 min in de oven. Schakel de oven uit en laat het brood nog 10 min. in de oven staan. Verwijder dan het folie. Snijd in dikke plakken. Lekker met een salade van veldsla met rode wijnazijn, basilicum-olijfolie en zeezout met citroen, en knapperig Turks brood met sesamzaad. Geef er nog wat extra olie bij om te dippen.

Over de producten

Liquido d”Oro oftewel vloeibaar goud (inderdaad!), een nieuw merk olijfolie van de enthousiaste ondernemer Ridder Drost. Hij controleert zijn producten van het snoeien van de olijfbomen tot aan de olie in de fles! Voor deze bijzondere variant worden olijven uit de Zuid-Italiaanse streek Puglia (de hak) samen met verse basilicum koud en met weinig druk geperst en dat proef én ruik je. De flessen zijn gemaakt van ondoorzichtig medicinaal glas, zodat ze gewoon op het werkblad kunnen staan. Het enige is dat je niet ziet hoeveel olie er nog in de fles zit. Prijs € 13,50 per 500 ml, excl. verzendkosten (max. € 2,95) Je kunt deze en andere oliën bestellen op http://www.liquidodoro.nl 

Ras el hanout bestekent “het beste van de winkel” en dat geeft aan dat we met een mengsel te maken hebben, dat overal weer anders is. Het is afkomstig uit de Marokkaanse keuken. De Arabian ras el hanout van Simply Spices is heel aromatisch en vol van smaak. Alle kruiden en specerijen van dit merk zijn vrij van de 24 meest voorkomende allergenen en e-nummers, en van smaakversterkers. Kijk voor het hele assortiment op http://www.simplyspices.nl . Je kiest 6 favorieten, die je voor € 14,95 in een boxje krijg thuisgestuurd. Verzendkosten zijn inclusief.

Mosterd is een van de belangrijkste producten van Maison Maille, dat al bestaat sinds 1747. De toevoeging van honing aan deze mosterd maakt hem op de een of andere manier zoet maar toch pittig. Te koop bij AH, prijs € 2,19. Ook heel lekker op oude kaas!

 

 

 

Je vindt dit wellicht ook leuk

2 Reacties

  • Reply precio del oro hoy 26 april 2015 at 17:37

    Thankfulness to my father who shared with me concerning this web site, this webpage is truly remarkable.

    • Reply Colette Beyne 26 april 2015 at 18:57

      Thank you Meredith! And your father. I hope you will enjoy my stories and receipes. Grtz Colette

    Laat een reactie achter