Misschien niet te geloven, maar ik had tot voor drie weken geleden nog nooit op de ski’s gestaan op een echte berg. Wel in Snow Planet en zo, maar niet buiten dus.

Met vijf vriendinnen trok ik richting Winterberg, naar het appartement van een van hen. Ski-uitrusting gehuurd en de hele dag op les. ’s Morgens nog oefenen op een babyweitje, maar ’s middags met het liftje naar boven en gaan! Vermoeiend maar leuk.

Thuis eerst een Spritz Aperol gedronken, die je maakt met Aperol, een Italiaanse drank met o.m. bittere sinaasappel en rabarber(!) Lijkt een beetje op Campari, maar met de helft minder alcohol en wat zoeter. Voor spritz mix je in een wijnglas een derde Aperol met een derde bruisend bronwater en je vult aan met koele prosecco. Steek nog een sinaasappelschijfje aan het glas.

Daarna naar de Stube voor een echte schnitzel. Als culi kun je je daar enorm op verheugen. Heel grappig was dat de dag voor we gingen de nieuwste Margriet was uitgekomen met daarin mijn productie Apres-ski in eigen keuken, oftewel eten uit wintersportlanden. Daarin stond ook deze Wienerschnitzel, die in de Stube op de kaart stond als Schnitzel auf Wiener Art. Superlekker was-ie, zeker met mijn glas Gruner Veltliner erbij. Een Oostenrijkse witte wijn met een frisse, beetje peperige smaak. Maar een biertje smaakt er vast ook prima bij.

Schnitzel auf Wiener Art (4 personen)


4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels van 150 g
versgemalen peper, zout
2 el bloem
2 eieren, losgeklopt
semmelbrosel (grof paneermeel, supermarkt)
50 g boter of margarine
1 citroen, in plakken
2 el fijngesneden bladpeterselie


Sla de schnitzels iets platter tussen plasticfolie en wrijf ze aan beide kanten in met peper en zout. Doe de bloem, de eieren en de semmelbrosel elk in een apart diep bord. Haal de schnitzels eerst door de bloem, klop het teveel af en haal ze daarna door het ei en de semmebrosel. Verhit de boter  en bak de schnitzels hierin goudbruin en gaar. Beweeg ze de eerst anderhalve minuut niet, zodat een goede korst kan ontstaan. Serveer met de citroen en de peterselie. Je kunt ook kiezen voor de authentieke garnituur van een plak citroen, een plak tomaat, een plak hardgekookt ei en een opgerolde ansjovisfilet met een kappertje. Ik eet er meestal aardappelpuree met peterselie en sperzie- of snijbonen bij. Of serveer hem zoals in de Stube: met frites en salade!

Pin It on Pinterest