klein gerecht, smaakmakers

Serundeng

Toen ik nog niet zo lang bij Margriet werkte, kwam ik in contact met dé specialist van de Indonesische keuken: Lonny Gerungan. We maakten samen een mooie productie waarin Lonny naast recepten ook allerlei tips & tricks deelde. Daarna volgden meer producties en kookten we samen op de Huishoudbeurs en de Margriet Winterfair. Ik heb veel van hem geleerd!

Maar mijn allermooiste herinnering is toch wel de reis die ik mocht maken naar Bali, waar Lonny vandaan komt, om een productie te maken over de familierecepten van Lonny. Bijna een week lang was ik met een fotograaf en styliste te gast bij zijn familie, waar ik zowat met mijn neus in de pannen zat en alles opschreef wat ik meemaakte. Ook de cultuur kwam natuurlijk aan bod en zo mocht ik samen met Lonny deelnemen aan een tempelceremonie. Ik heb honderden foto’s van die week, waarvan een deel in Margriet verscheen. Alles was even bijzonder! Een reis om nooit te vergeten.

Vandaag de dag heeft Lonny samen met zijn man Warren een restaurant in Denpasar, Bali: D’Roemah. Het is echt mijn wens om daar een keer te gaan eten. Niet alleen om het eten, maar vooral ook om elkaar weer te zien en bij te praten.

Het zal je niet verbazen dat ik alle boeken van Lonny heb. Deze serundeng, een bijgerecht van de rijsttafel, komt uit het boek Lonny’s Rijsttafel (2005,  uitgeverij Fontaine) Makkelijk te maken en vooral super lekker! Serundeng strooi je over de gerechten op je bord als smaakmaker. Er hoort eigenlijk nog 1 el fijngesneden ui in die je met de knoflook meebakt, maar die laat ik weg omdat ik die niet verdraag.

Serundeng (1 grote pot)


1 el rijstolie
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 tl laos
1 tl ketumbar (gemalen korianderzaad)
stukje trasi, verkruimeld
250 g geraspte kokos
2 tl gula Jawa of bruine basterduiker
50 g ongezouten (vlies)pinda’s


Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur en fruit hierin de knoflook en de specerijen 5 min. Zet de pit laag, voeg de kokos toe en blijf deze omscheppen tot hij lichtbruin kleurt. Neem de wok van het vuur en roer de suiker en de pinda’s erdoor. Laat de serundeng afkoelen en schep hem in potten met draaideksel. Bewaar ze op een koele, donkere plaats.

 

Je vindt dit wellicht ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter