hartige taarten, hoofdgerecht, no waste, vegetarisch

Courgette-worteltaart

De beste ideeën voor gerechten krijg ik vaak als ik iets bedenk met wat er nog in huis is. Dat waren gisteravond een wortel,  een courgette en restjes kaas als feta en zachte geitenkaas. Niet zo heel veel dus, maar door de groenten in plaats van in plakken, in linten te schaven en ze rechtop in een ronde schaal te zetten krijg je meer volume en oogt de taart royaler. Met een groene salade erbij een heerlijke maaltijd zonder vlees of vis.

Ik schaafde de linten met een kaasschaaf, maar je kunt ook een mandoline gebruiken als je die hebt. Je moet er even de tijd voor nemen om de plakken ongeveer even dik te krijgen. De laatste linten sneed ik met een mes, zodat alles gebruikt kan worden. Je kunt ook een beetje smokkelen met halve plakken als je de linten in de vorm zet, dat zie je niet terug na het bakken.

Op de foto zie je een klein taartje, maar ik heb het recept aangepast voor 4 personen. Wil je wat minder bite, kook de wortellinten dan 2 minuten voor. Het rode pepertje kun je ook weglaten. Voeg dan wat meer basilicum toe.

Courgette-worteltaart (4 personen)


2 geschilde winterwortels
2 courgettes
olijfolie
8 eieren
1 el Provençaalse kruiden
1 gedroogde rood pepertje, verkruimeld
1 teen knoflook, in plakjes
samen 100 g restjes kaas, bijvoorbeeld feta en zachte geitenkaas, verbrokkeld
vers gemalen vierseizoenen-peper, zout
paar takjes basilicum


Verwarm de  oven (hete luchtfunctie) voor op 200°C.  Schaaf de wortel en de courgette in dunne linten. Bestrijk een ronde vorm van 22 à 24 cm doorsnede dun met olie en zet de linten er, beginnend langs de rand, in cirkels in. Wissel hierbij wortel en courgette af. Klop de eieren met een garde flink los en roer de kruiden, de rode peper, de knoflook en de kaas erdoor en maak op smaak met peper en eventueel zout. Scheur een paar blaadjes basilicum fijn en roer ze door het ei-mengsel. Schenk het met beleid over de groenten en duw de kaas hier en daar tussen de groentelinten.

Bak de taart in 30-35 min. gaar en goudbruin. Leg er, als de bovenkant te bruin dreigt te worden, een stuk aluminiumfolie op. Laat de taart 5 min. rusten in de vorm voor je hem aansnijdt. Garneer met nog wat basilicum en druppel wat olie rondom op de borden.

FullSizeRender (1)

Je vindt dit wellicht ook leuk

2 Reacties

  • Reply Anna Kaptein 7 augustus 2017 at 08:26

    Wat een leuk idee om zo je groenten te verwerken in een hartige taart. Ziet er idd een stuk feestelijker uit!

    • Reply Colette Beyne 2 september 2017 at 14:14

      Hoi Anna,

      Bedankt voor je reactie. En inderdaad is de taart niet alleen lekker, maar ziet hij er ook feestelijk uit.

      Hartelijke groet,
      Colette

    Laat een reactie achter