Selecteer een pagina

Vorige week kreeg ik van mijn tante twee enorme courgettes die samen tweeënhalve kilo wogen! Zulke exemplaren hebben meer pitten dan vruchtvlees en ik besloot er daarom twee gerechten mee te maken: deze hartige koekjes en een geurige soep. Voor de koekjes gebruikte ik vooral het stevige buitenste deel met schil. En de rest dus voor een courgettesoep.

Courgette is door zijn neutrale smaak een allemansvriend, maar kan ook wel flauw zijn. Kortom hij kan wel wat extra’s gebruiken. Ik voegde daarom ook wortel toe en maakte het mengsel hoog op smaak met Tabasco, groene kruiden, citroenrasp en zwarte peper.

Verder zorgen aardappel en geraspte kaas samen met volkorenmeel en eieren voor de binding. De koekjes zijn lekker als vegetarische maaltijd (roer er dan eventueel meer kaas door) of als bijgerecht van kip of worstjes.

Courgette-aardappelkoekjes (12 stuks)


450 g courgette
200 g aardappel
100 g wortel
2 tenen knoflook, uit de pers
rasp van 1 biologische citroen + kneep citroensap
50 g geraspte oude kaas
2 el geknipte munt & dragon
vers gemalen zwarte peper, zout
Tabasco
2 eieren
± 125 g volkorenmeel
zonnebloem- of arachideolie om in te bakken

Rasp de groenten grof en laat uitlekken in een zeef. Schep de knoflook, de citroenrasp en het -sap, de kaas en de kruiden erdoor en maak op smaak met peper, zout en Tabasco. Roer de eieren erdoor en voeg zoveel meel toe dat een een stevig, smeuïg beslag ontstaat. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast.

Verhit een laag olie in een ruime koekenpan of braadpan en schep er met behulp van twee lepels, 3-4 bergjes beslag in. Zorg voor voldoende tussenruimte. Druk iets platter en bak de eerste kant op middelhoge pit in 3-4 min. goudbruin. Keer de koekjes en bak de andere kant nog 3 min. Laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo door tot het beslag op is. Lekker met sriracha- of tartaresaus.

 

Pin It on Pinterest