glutenvrij, groenten, lekkere boeken, salades

Quinoasalade met bieten en appel

quinoasalade met bieten en appel

Dit heerlijke recept en de mooie foto komen uit Oogst, het nieuwste boek van Marleen van Es. Ik ontmoette haar een paar maanden geleden toen ik een workshop Foodfotografie & Foodstyling volgde. Marleen is fotograaf en gaf de workshop samen met stylist Marianne Snel. Het was een topdag, waarop ik veel geleerd heb.

Naast fotograaf is Marleen stylist, vormgever en blogger. Ook heeft ze een welig tierende volkstuin in Utrecht, waar ze het liefst de hele dag in bezig is. Zij kweekt er groenten, fruit en kruiden die je niet makkelijk in de winkel kunt kopen. In mooie kleuren, met bijzondere vormen of juist met een waanzinnig lekkere smaak. Dat Marleen het leuk vindt om recepten te bedenken en te fotograferen zie je meteen als je het boek in handen hebt: ruim 300 pagina’s verrassende, mooie groentegerechten, ingedeeld op seizoen. Zoeken op seizoen vind ik persoonlijk altijd heel handig.

Ik koos voor deze maaltijdsalade met quinoa, bieten en appel. Hij was bij mij thuis een groot succes! Het is een salade die je ook prima kunt meenemen naar een picknick. Neem in dat geval de appel los mee en leg de plakjes pas ter plaatse op de bieten. Dat is wel zo mooii.

Quinoasalade  met bieten en appel (4 personen)


voor de salade

4 ongekookte bieten
6 el olijfolie
2 el suiker
2 el witte wijnazijn
200 g (zwarte) quinoa
2 appels met rode schil
30 g bladpeterselie
voor de dressing
8 el olijfolie extra vierge
sap van 1 citroen
2 el Dijon-mosterd
2 el honing
versgemalen zwarte peper, zout


Verwarm de oven voor op 200ºC. Schil voor de salade de bieten met een dunschiller en halveer ze. Meng in een kommetje de olijfolie, de suiker en de azijn. Leg de bieten in een ovenschaal en schep ze om met het oliemengel. Zet de schaal 1 uur in het midden van de oven. Laat de bieten afkoelen en snijd in dunne plakken.

Terwijl de bieten in de oven staan, kun je de quinoa koken. Spoel de quinoa en kook hem gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de quinoa afkoelen. Snijd de appels in parten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Vul een kom met de quinoa, de bieten en de appel. Klop voor de dressing de olijfolie, het citroensap, de mosterd en de honing door elkaar en schenk hem over de salade. Breng de salade op smaak met peper en uit de molen. Garneer met peterselie.

 

In Oogst vind je recepten om buiten te eten of buiten klaar te maken. Bak scones voor een picknick of pof tuinboontjes op de barbecue bijvoorbeeld. Door de mooie buitenfoto’s is, de tips en persoonlijke verhalen is het echt meer dan een kookboek. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, prijs € 34,99. Lees alles over het wel en wee in Marleen’s tuin op etenuitdevolkstuin.nl

Je vindt dit wellicht ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter