groenten, recepten, soepen

Courgettesoep

courgettesoep

In mijn vorige post zei ik al dat ik 2 courgettes van samen tweeënhalve kilo had gekregen. Dik, dus met veel pitten. Van een deel van de buitenkant maakte ik courgette-aardappelkoekjes. De rest ging allemaal in deze soep. En die is erg lekker geworden! Hij is weer heel anders dan de courgettesoep die al eerder op mijn blog verscheen.

Ik maakt er ‘la soupe’ van, de soep die ik als klein meisje tussen de middag in Frankrijk kreeg. Als je die maar at, dan was het goed en mocht je de rest van de maaltijd af en toe iets overslaan. In die soep gingen alle restjes groenten en wat er nog meer over was of op moest en dat deed ik ook! Ik had nog een pot lamsfond, er zat nog één paddenstoelen-bouillontablet in het doosje en verder gingen, naast de courgette,  alle restjes groente en aardappel erin. Dit alles zorgt voor een voedzame soep met een volle smaak.

Een deel van de soep heb ik in eenpersoonsporties ingevroren. De crème fraîche roer je er pas door als je de soep serveert. Dus die moet je niet mee-invriezen. Het kan geen kwaad, maar de soep is dan niet meer mooi omdat de zuivel bij het ontdooien schift.

Courgettesoep (2 l)


4 el olijfolie om in te bakken
2 grote tenen knoflook, in plakjes
2 kg courgette, in stukken
1 pot lamsfond à 350 ml*
1 paddenstoelen-bouillontablet
rood pepertje
takje lavas
snuf gemalen komijn
vers gemalen zwarte peper, zout
citroensap
demi crème fraîche


Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook 2 min. op lage pit zonder dat hij kleurt. Voeg de courgette toe en bak 2 min. omscheppend mee. Schenk de fond erbij, voeg 3 potten water en het bouillontablet toe en breng aan de kook. Doe het pepertje en de lavas in de pan en laat 30 min. zachtjes koken. Pureer de soep en maak hem pittig op smaak met peper, eventueel zout en citroensap. Schep de soep in kommen en marmer er een lepel demi crème fraîche door.

Je vindt dit wellicht ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter