Met het oog op de belangrijke voetbalwedstrijd van vanavond een dip in stijl: pittig dus! Ik at deze mojo rojo (uitspreken als moggo roggo) oftewel rode saus op Tenerife. Mojo’s zijn koude sauzen op basis van olie, pepertjes, komijn en kruiden of specerijen. Op alle Canarische eilanden worden mojo’s gemaakt en ze zijn dan ook een vast onderdeel van de Canarische keuken.

Deze rode variant is het populairst. Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen variant en dat kun je zelf natuurlijk ook doen, door meer of minder pepertjes, paprika of knoflook toe te voegen. Je kunt mojo’s dippen met brood of serveren bij kip, vis, vlees, groenten en aardappelen.

De hoeveelheid hieronder is voor een kommetje. Maak gerust meer en bewaar in een glazen potje in de koelkast.

Mojo rojo


3-4 tenen knoflook, uit de pers
2 gedroogde rode pepertjes
4 el extra vierge olijfolie
1 el paprikapoeder
1 el gemalen komijn
1-2 el rode of witte wijnazijn
scheutje water
zout


Doe de knoflook en de rode peper in een vijzel en maal ze fijn. Roer samen met het paprikapoeder en de komijn door de olie en voeg azijn naar smaak toe. Verdun met water tot een de gewenste dikte en maak de mojo rojo op smaak met zout.

Pin It on Pinterest