feestje, lentekriebels

Ricottataart

Al weken kijk ik uit naar de lente. Best grappig, die sneeuw, maar voor mij hoeft het niet echt. Ik ben begin april op Paaszaterdag geboren en ben en blijf altijd een lentekind. De tinteling in de lucht, het groen dat overal ineens haast lijkt te hebben om uit de grond te schieten..heerlijk. Dan leef ik weer helemaal op.

Ik wil die aankomende lente vieren en dat doe ik met deze frisse taart. De basis is van knapperig filodeeg en de romige vulling van ricotta met eieren krijgt een intense smaak door de pure chocolade en de sinaasappel.

Ricotta is een kruimelige Italiaanse verse kaas van schapen- of koemelk en wei, waardoor hij een beetje zoet smaakt. Je kunt hem eventueel vervangen door hüttenkäse, maar die is een stuk minder minder vol van smaak en een stuk frisser.

Ricottataart


4 grote vellen filodeeg, net ontdooid
50 g boter, gesmolten
voor de vulling
rasp en sap van 1 biologische sinaasappel
500 g ricotta
120 g witte basterdsuiker
5 eieren, gesplitst
50 g pure chocolade (72%), fijngehakt


Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm voor de vulling het sinaasappelsap met de rasp en laat 10 min. zachtjes koken. Zet het vuur uit. Vet een ronde gladde vorm van 22 cm doorsnede in met wat gesmolten boter. Snijd de deegvellen doormidden. Leg een stuk deeg met overlap in de vorm, bestrijk met de gesmolten boter en leg er overlappend een deegvel op. Bestrijk ook met boter en ga zo door tot het deeg op en mooi verdeeld is. Mix de ricotta met 100 g van de suiker en de eierdooiers. Schep het sinaasappelmengsel en de chocolade erdoor. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de rest van de suiker stijf en spatel deze met grote halen door het ricottamengsel, zodat dit luchtig blijft. Schep de vulling op het deeg en vouw het overhangende deeg naar het midden. Bestrijk met de rest van de boter. Bak de taart in het midden van de oven in 35 min. goudbruin en gaar. Laat helemaal afkoelen.

Je vindt dit wellicht ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter