Ineens was het er.. of het er altijd al geweest was. In no time was het een schaars product en daarom ging de prijs heel wat keren over de kop. Quinoa (spreek uit als kienwaa) was the word! Hip dus, en gezond..leuk, maar wat is het nou precies en vooral: wat dóe je ermee? Die vraag wordt mij elke week een paar keer gesteld.

Even voorstellen: quinoa lijkt op een graan, maar is een zaad. Het komt uit het Andes-gebergte, waar het al zo’n 7000 jaar bekend is. Voor de Inca’s was quinoa een heilig graan en zijn noemden het de Moeder van alle granen. Quinoa bestaat geheel uit eiwitten en bevat alle aminozuren die we nodig hebben, is rijk aan voedingsvezel, vitamine B2, vitamine E, ijzer, koper, fosfor en magnesium. Het bevat géén gluten.

Het heeft een korte kooktijd:10-15 minuten. Door de korrels droog te roosteren komt de nootachtige smaak nog beter tot zijn recht. Je kunt het daarna koken, of als topping over een soep of salade strooien.

Een van mijn favorieten is deze salade met rode biet, zachte geitenkaas en sinaasappel. Voedzaam maar toch licht, fris maar toch vol van smaak. De rode kleur dankt de quinoa aan het koken in het opgevangen sap van de biet. Ik neem altijd voorgekookte biologische bieten en vang het sap uit de verpakking op.

De gele pareltjes die je ziet is kaviaar gemaakt van olijfolie, Caviaroli genaamd, bedacht door Ferran Adria (El Bulli) Deze bolletjes gevuld met Spaanse picual en arbequina olijfolie smelten pas in je mond, een heel bijzonder sensatie! Ik kreeg een potje cadeau,  maar het is o.m. te koop via internet.

Quinoasalade met rode biet, geitenkaas & sinaasappel (4 personen)


150 g quinoa
6 voorgekookte rode bietjes + sap
2 sinaasappels
150 g zachte geitenkaas
voor de dressing
2 el sinaasappelsap
3 el extra vierge olijfolie
2 el hazelnootolie
vers gemalen zwarte peper, zout
platte peterselie


Rooster de quinoa in een droge koekenpan. Vang het bietensap op,  leng het aan met water tot 300 ml en breng met de quinoa aan de kook. Laat in 10-15 min. gaar worden op laag vuur of tot alle vocht is opgenomen. Laat afkoelen tot lauwwarm. Snijd de bieten elk in zes parten. Schil de sinaasappels dik en snijd ze in halve plakken. Verbrokkel de geitenkaas grof. Vermeng alles in een schaal. Klop of schud de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep om met de salade. Druppel er nog wat olie over, maal er peper boven en garneer eventueel met de caviaroli. Knip er royaal peterselie boven. Lekker met desembrood.

Pin It on Pinterest