Salade niçoise
Bestel aan de Côte d'Azur een salade niçoise en gegarandeerd dat je hem nergens hetzelfde krijgt. Net zoals met veel recepten het geval is, zijn er waarschijnlijk evenveel versies als er families en dorpen zijn. Van oorsprong komt de salade dus...
Limoncello-ijsjes
Ik kan enorm genieten van een glaasje ijskoude limoncello op een zomeravond. Er zijn veel merken te koop, maar mijn favoriet is Fiorito. Het leuke is dat deze limoncello op ambachtelijke wijze wordt gemaakt in Nederland door de broers Fiorito naar oud familierecept...
Babi ketjap
Zoals je denk ik wel weet maak ik vooral mediterrane gerechten, maar ik vind het ook heel leuk om Indonesische gerechten te maken. De basis leerde ik van mijn tante die deze weer leerde van haar Indonesische schoonmoeder. Tijdens mijn werk als culinair...
IJsthee
Bij warm weer is het belangrijk om goed te drinken. Ben je een beetje klaar met alleen water en houd je niet van frisdranken? Dan is zelfgemaakte ijsthee een heel goed alternatief. Ik maak hem al jaren naar recept van thee-expert Marion van den Blik van Betjeman &...
Tapenade
Tapenade is een saus van olijven, kappertjes en ansjovis, een onmisbaar onderdeel van elk Provençaals buffet, in elke maand van het jaar en of het nu voor een verjaardag, bruiloft, vernissage of afstudeerfeestje is. De naam is afgeleid van 'tapé(no)', het Provençaalse...
Eclairs
Eén van mijn vroegste herinneringen aan eten zijn éclairs, langwerpige soezen gevuld met een romige vulling en een mooi glazuurlaagje bovenop. Mijn zusje en ik mochten vaak als toetje een gebakje kiezen bij de patisserie,. De keuze was...
Quinoasalade met bieten en appel
Dit heerlijke recept en de mooie foto komen uit Oogst, het nieuwste boek van Marleen van Es. Ik ontmoette haar toen ik een workshop Foodfotografie & Foodstyling volgde. Marleen is fotograaf en gaf de workshop samen met stylist...
Kipcurry
Een curry is een kruidig gerecht uit de Indiase keuken, maar ook in Thailand en Indonesië staat hij vaak op het menu. Er zijn curry's met vlees, kip, vis en met groenten, maar in de saus van bijna alle curry's zit kokosmelk. Dat...
Ratatouille
Als ik iets snels en makkelijks wil maken, dan maak ik ratatouille. Ik heb de ingrediënten daarvoor bijna altijd in huis: paprika, aubergine, courgette, tomaten en knoflook. In de Provence, waar deze groentestoof vandaan komt, maakt iedereen hem anders. Dus maak er...
Amandelcake
Ruim zeven jaar, van 1989 tot 1996, vormde ik samen met Wilma van Hoeven de culinaire redactie van Libelle. Het was een toptijd. Niet alleen voor Libelle trouwens, maar voor de hele tijdschriftenwereld. Week in, week uit maakten we...
Bietenhummus
Het is je vast niet ontgaan dat ik dol ben op hummus. De klassieke versie is altijd goed, maar ik wilde wel eens wat anders en een paar overgebleven bietjes in de koelkast brachten me op het idee voor dit recept. Niet dat ik het heb uitgevonden hoor, zeker...
Worteltortilla met pittig gehakt
Nederland heeft een wereldprimeur: groentetortilla's, met in de tortilla zelf 45% groenten. Ze zijn een goede bron van vezels en leveren 30% minder calorieën dan gewone tortilla's. No Fairytales is de naam van het merk en van de Nederlandse...