Inktvissalade
Nooit at ik een lekkerder salade met inktvis als een paar jaar geleden in onze vaste taverna op Corfu. De oude visser kwam de inktvissen elke morgen vers brengen, dus wat wil je. De kokkin kookte ze, stoofde ze daarna in witte wijn en verwerkte de armen in een salade....
Mayonaise
Er zijn heel weinig dingen waar je me voor wakker mag maken, maar een van die dingen is frites met mayonaise, beide home made. Ik ben hierin verwend door mijn lieve moeder. Zij maakte altijd zelf mayonaise en bakte niet alleen thuis maar zelfs op de camping in...
Rabarber-custard flan
Als ik die roze stelen voor de eerste keer in het jaar in de winkel zie liggen, dan móet ik ze kopen. Ik heb het natuurlijk over rabarber. Een groente die meestal als fruit bereid wordt in desserts en gebak. Omdat het in de week van mijn verjaardag was, besloot ik om...
Bechamelsaus
Vorige week vond je hier mijn recept voor een basis tomatensaus en vandaag is het tijd voor het recept van een andere basissaus: bechamelsaus. Een klassieke gebonden, witte basissaus die lekker is in lasagne, bij groenten of als toplaag voor een ovenschotel die...
Snelle pizza
Libanees platbrood heb ik bijna altijd in huis. Je kunt er wraps van maken of mee dippen in hummus of auberginesalade bijvoorbeeld. Ik koop die van Arabic Bread uit Almere-Buiten, die per 5 verpakt...
Auberginesalade
Deze salade uit het Midden-Oosten maakt van aubergine een ster. Want je herkent het behoorlijk neutraal smakende, iets zompige vruchtvlees bijna niet terug. Door de halve aubergines te roosteren wordt het vruchtvlees heel zacht en...
Basis tomatensaus
Een goede tomatensaus komt vaak van pas. Als basis van je pastasaus bijvoorbeeld. Maar ook bij vlees, kip, omelet, aardappelgerechten als tortilla of gnocchi is hij heerlijk. Ik...
Karpatka met kardemom en vanille
Tot voor kort wist ik eigenlijk niets van de Poolse keuken. Mijn kennis hield zo'n beetje op bij pierogi en pascha. Maar sinds Anna, de vriendin van mijn zoon die uit Polen komt, in mijn leven is, is dat aardig veranderd. Haar verhalen en...
Noedelsalade
Een uitgebreide salade als lunch vind ik heerlijk. Zeker als hij een beetje anders dan anders is. Deze noedelsalade is geïnspireerd op een salade die ik jaren geleden at bij een van de Londense vestigingen van Wagamama. Een restaurantformule die gebaseerd is op het...
Kweeperen in siroop
Ik zie ze niet zo vaak liggen, dus toen ik ze tegen kwam bij de Turkse groenteman nam ik ze meteen mee: kweeperen. Kweeperen zijn nauw verwant aan appels en peren en zijn vooral populair in mediterrane landen en in Japan. Maar in tegenstelling tot hun familieleden...
Galette met appel voor het weekend
Soms kunnen recepten zo simpel, maar ook zo ontzettend lekker zijn! Ze ontstaan meestal door toeval, zoals deze galette met appel. Ik had nog een restje deeg van mijn citroentaart over en had een paar appels liggen die op moesten. Een goed idee voor als je snel even...
Socca
Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! Dat betekent dat er weer heel wat basisschool leerlingen pannenkoeken bakken voor ouderen in hun buurt en die samen opeten. Daarom vandaag een pannenkoekrecept. De favoriet van de meeste mensen is een pannenkoek met stroop,...