Dat ik fan ben van de keukens van het Midden-Oosten en de Maghreb-landen zal je niet ontgaan zijn. De specifieke ingrediënten daarvoor haal ik meestal bij mediterrane supermarkten, waar ik toch minimaal 20 minuten voor moet rijden. Daarom ben ik zo blij met de webshop Arab Food Lovers! Je kunt daar niet alleen losse producten bestellen, maar je kunt ook een recept kiezen en het boodschappenlijstje aanklikken zodat de ingrediënten in je winkelmandje komen, of de foodbox bestellen.
In de foodbox die ik kreeg om kennis te maken met dit nieuwe initiatief zat een boekje met recepten, geschreven door mijn lieve collega Nadia Zerouali. Nou en dan zit je goed! Vanmiddag maakte ik voor de lunch deze even simpele als heerlijke Marokkaanse tomatensoep met couscous. Ik voegde nog wat verse tomaten toe, maar dat hoeft niet perse. Je kunt hem zo pittig maken als je wilt met harissa. In het originele recept horen nog 2 uien die je meebakt met de knoflook en de gember.
Ik gebruikte arganolie als smaakmaker in de soep. Voor deze bijzondere, dure olie worden de noten open getikt, waarna de pasta geroosterd wordt en daarna met de hand gekneed zodat de olie vrij komt. Het resultaat is olie met een nootachtige, licht rokerige smaak. Maar met olijfolie is de soep ook heerlijk.
Snelle tomatensoep uit Marokko (4 personen)
olijfolie om in te bakken
1 teen knoflook, in plakjes
stukje verse gemberwortel, geraspt
1 potje Marokkaanse tomatenpuree (Aïcha, inh. 210 g)
2 el ras-el-hanout
hand kerstomaten, in stukjes
150 g tomatencouscous (Yamna) of gewone couscous
vers gemalen peper, zout
harissa
arganolie of extra vierge olijfolie
1/2 bosje koriander, grof gesneden
Verhit een lepel olie in een kleine soeppan en fruit hierin de knoflook en de gemberwortel 2 min. Voeg de tomatenpuree en de ras-el-hanout toe en bak 2 min. omscheppend mee. Schenk er 1 1/2 liter water bij, roer de tomaten erdoor, breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Voeg de couscous toe en laat nog 4-5 min. zachtjes koken. Maak op smaak met peper en zout en harissa. Schep in soepkommen een theelepel arganolie, roer er harissa naar smaak door en schep de soep erdoor. Roer één keer door en bestrooi met koriander. Serveer direct.