Als ik iets snels en makkelijks wil maken, dan maak ik ratatouille. Ik heb de ingrediënten daarvoor bijna altijd in huis: paprika, aubergine, courgette, tomaten en knoflook. In de Provence, waar deze groentestoof vandaan komt, maakt iedereen hem anders. Dus maak er gerust ook je eigen versie van. Het is ook een ideale manier om groenten die je nog hebt liggen, op te maken.

Dat het Nederlandse woord ratjetoe is afgeleid van ratatouille zal je niet verbazen. Dat is het zeker, een bonte verzameling van verschillende groenten in allerlei kleuren.

Je kunt ratatouille als bijgerecht bij gegrild vlees of gegrilde kip eten, al dan niet met brood erbij. Maar zonder vlees vind ik hem ook heerlijk. Met wat olijfolie met rode peper maak je hem wat pittiger. En o ja: de dag erop eigenlijk nog lekkerder!

Aan een restje ratatouille voeg ik een blikje tomatenblokjes toe en dat pureer ik. Gehakt rul bakken, de saus erdoor roeren en warm laten worden voor een snelle pastasaus. Of ik eet het koud, als beleg van een geroosterde boterham.

Ratatouille (4 personen) 


3-4 el olijfolie om in te bakken
1 grote teen knoflook, fijngehakt
1 rode (punt)paprika, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
1 grote aubergine, in kwart plakken
1-2 el gedroogde Provençaalse kruiden
vers gemalen zwarte peper, zout
1 grote of 2 kleine courgettes, in kwart plakken
6 tomaten, in stukken
scheut rode wijn
hand kleine zwarte olijven


Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de knoflook en de paprika op de laagste pit. Schep de aubergine erdoor en bak 2 min. omscheppend. Bestrooi met de helft van de kruiden en maal er peper en zout boven. Schep de courgette erdoor en bak 2 min. mee.  Voeg de tomaten toe, bestrooi met de rest van de kruiden en schenk de wijn erbij. Laat op lage pit 10 min. zachtjes koken. Maak de ratatouille op smaak met peper en zout en schep de olijven erdoor.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest