Iedereen is altijd gek op mijn citroentaart. Of ik er nu een bak of drie, ze gaan gewoon op! En daarom op veler verzoek het recept. Niet moeilijk te maken, maar je moet even geduld hebben met de vulling. Die moet op laag vuur licht binden zonder dat hij gaat schiften. Roeren, roeren en nog eens roeren dus.

Omdat er ook rasp in de taart gaat, moet je wel biologische citroenen kopen. De bodem maak ik in de keukenmachine, maar met de hand kneden kan natuurlijk ook.

Citroentaart (10 punten)


voor het deeg
1 ei
125 g suiker
mespunt zout
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g boter, in stukjes
voor de vulling
2 citroenen
160 g boter
6 eieren
160 g suiker


Vet een geribbelde taartvorm  van 25 cm doorsnede in en bestuif hem met bloem. Warm de oven voor op 180ºC. Klop voor het deeg het ei met de suiker en het zout schuimig en lichtgeel in de keukenmachine. Voeg alle bloem ineens toe en laat met de pulse-knop een deeg ontstaan dat op grof zand lijkt. Voeg de boter toe en laat de machine draaien tot een soepel deeg verkregen is. Rol het deeg tot een bal, verpak hem in plasticfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.

Boen voor de vulling de citroenen schoon en rasp van een citroen de schil dun af (zonder wit) Pers beide citroenen uit. Laat in een pan met dikke bodem de boter smelten zonder dat deze kleurt en klop de eieren en de suiker erdoor. Voeg de citroenrasp en het citroensap toe en laat dit alles op hele lage pit al roerende dikker worden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de taartvorm ermee. Snijd het teveel aan deeg weg. Giet de citroenvulling in de vorm en laat de taart in 30 tot 40 min. gaar worden in de oven. Als de vulling bruine vlekjes vertoont, is de taart goed. Laat de taart afkoelen in de vorm. Snijd hem in kleine punten.

 

Pin It on Pinterest