Tijdens een korte tussenstop in Lissabon móest ik er een eten: een pastel de nata. Ik ben geen zoetekauw, maar dit is een van de weinige gebakjes die ik echt niet kan weerstaan. De sublieme combinatie van knapperig deeg met een romige custardvulling vind ik echt goddelijk! Ik at mijn eerste ooit ook in Lissabon bij de Pastelaria de Bélem, waar de pastéis de nata sinds 1837 met de hand gemaakt worden naar het geheime recept van het naastgelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos. Onvergetelijk.

Die tussenstop in Lissabon maakte ik tijdens een persreis en een van mijn reisgenoten was Sofie van een van de grootste foodblogs van Nederland: lekker en simpel. We spraken af dat wij die pastéis thuis samen zouden gaan bakken. Dat deden we onlangs en het resultaat van deze super leuke dag zie je hier. We zijn zeer tevreden over het resultaat. 

Naast de officiële versie met citroenrasp maakten we ze ook met sinaasappelrasp. De smaak is niet opzienbarend anders, iets minder fris misschien. Wij bakten ze in een muffinvorm, maar je kunt ook losse, platte taartvormpjes gebruiken. Als je ze uit de oven haalt zakt de vulling iets in.

Pastéis de nata (6 stuks)


4 plakjes bladerdeeg, net ontdooid
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven
voor de vulling
250 ml slagroom
1 el bloem
snuf zout
geraspte schil van 1 biologische citroen + 1 el sap
80 g suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eierdooiers (M)
extra nodig; muffinvorm


Leg de bladerdeegplakjes op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne lap. Vet de holtes van de muffinvorm in en bestuif ze met bloem. Steek of snijd 6 passende cirkels uit het deeg en bekleed hiermee de holtes. Prik het deeg in en zet in de koelkast. Verwarm de oven voor op 230ºC (hete lucht). Roer intussen voor de vulling 1 el van de slagroom, de bloem, het zout en het citroensap door elkaar. Klop de rest van de slagroom met alle suiker, de citroenrasp en en de eierdooiers door elkaar in een steelpan en klop het bloem-mengseltje erdoor. Verwarm op de laagste pit en laat, terwijl je constant klopt met een garde, binden tot een dikke vla. Laat hem 10 min. afkoelen. Verdeel de vla dan over de deegbodems en bak de taartjes in 25-30 min. gaar en goudbruin. Laat ze 10 min. in de vorm afkoelen, stort de pastéis de nata dan op een rooster en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Zeef er royaal kaneel boven.

 

Pin It on Pinterest