Vorig jaar miste ik geen enkele aflevering van Heel Holland Bakt. Winnaar Rutger van den Broek stal ieders hart met zijn geweldige bakkunsten, ook dat van mij. Hij kan trouwens niet alleen heerlijk bakken, maar het is ook nog eens een enorme lieverd.

Ik belde hem om te vragen of hij wilde meewerken aan een van de culinaire kerstproducties en dat resulteerde in een waar baksprookje in Margriet 52. Maar het sprookje was nog niet uit, want afgelopen donderdag kwam zijn eerste boek uit: Rutger bakt.

Ik was bij de lancering en dat was féést. Rutger heeft drie dagen de sterren van de hemel staan bakken voor alle gasten, het was echt fantastisch. En die recepten staan dus allemaal in dat heerlijke boek. Ik ben zelf meer een koker dan een bakker, maar sinds ik het boek heb wil ik alleen nog maar bakken.

En aangezien ik twee dagen later jarig was, ben ik maar meteen begonnen. Naast deze brownies maakte ik ook de kokosmakronen en de mini-tartelettes. Er bleef nergens een kruimel van over!

Deze brownies zijn knapperig van buiten, smeuïg van binnen en ze hebben door de toevoeging van extra cacao aan het beslag een intense chocoladesmaak. Het roosteren van de hazelnoten voor het bakken geeft ook nog eens extra smaak. Bak ze een dag van te voren, want de dag erop zijn ze nóg lekkerder.

Ultieme brownies (16-20 stuks)


75 g blanke hazelnoten
225 g boter
115 g pure chocolade (cacaogehalte van 78%), in stukjes
2 eieren
1 eierdooier
330 g suiker
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
125 g bloem
25 g cacaopoeder


 

Verwarm de oven voor op 175 graden (gewone elektrische stand) Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de noten erover en rooster ze in 7-9 min. goudbruin in de oven. Leg ze op een snijplank en plet ze met de onderkant van een pan tot grove stukken. Vet een vierkante bakvorm van 20×20 cm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met op maakt geknipt bakpapier. Smelt de boter met de chocolade au bain-marie* Laat 5 min. afkoelen. Klop intussen de eieren en de dooier met de suiker, het zout en het vanille-extract met een mixer in 5 min. tot een lichtgeel, dik mengsel dat als een lint van de gardes afloopt. Spatel het chocolademengsel voorzichtig door de eiermassa tot een egaal geheel en meng er dan de bloem en het cacaopoeder door en als laatste de hazelnoten. Doe het beslag direct over in de vorm en bak de brownies 40 min. in de oven. Laat ze volledig afkoelen in de vorm, verwijder het bakpapier en snijd in vierkantjes of rechthoeken.

*zorg dat de kom die je bovenop de pan heet water zet, het water niet raakt. De chocolade zou dan kunnen verbranden en dat maakt hem bitter

Rutger bakt biedt 70 recepten met persoonlijk verhaal, allemaal mooi gefotografeerd. Uitgeverij Carrera, prijs € 25

Pin It on Pinterest