Dit groentegerecht met tahoe met de intrigerende naam ketoprak, spreek uit: ketóprak mag je misschien niet zo noemen.De klassieke versie is namelijk met pindasaus en ketjap en bevat vaak kleefrijst. Het is een vegetarisch gerecht van Java, waar het overal op straat verkocht wordt. Ik maakte onlangs deze variatie, met koenjit (geelwortel) en kokosmelk.
Ketoprak is meestal onderdeel van een rijsttafel, maar met rijst erbij is het een goed idee voor een dagje zonder vlees.De hoeveelheid hieronder is bedoeld als hoofdgerecht voor vier personen. Ik maak zelf Indonesische gerechten altijd een of twee dagen van te voren, dan smaken ze extra lekker. Je eet dit op kamertemperatuur, met (lauw)warme rijst. Extra lekker bestrooid met mijn eigen seroendeng.
Ketoprak (4 personen)
arachide- of zonnebloemolie
375 g tahoe, in reepjes
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijn gehakt
1/2 spitskool, in repen
1 el koenjit (gemalen geelwortel)
1/2 blik kokosmelk (inh. 400 ml)
versgemalen peper, zout
3 middelgrote aardappelen, in blokjes
150 g taugé
Verhit een laagje olie in een ruime wok of koekenpan op middelhoge pit en bak hierin de tahoe-reepjes aan beide kanten bruin en krokant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit in dezelfde olie de sjalot en de knoflook en schep ze uit de pan bij de tahoe. Voeg eventueel een beetje olie toe en bak de koenjit 1 min. Voeg de kool toe en bak omscheppend 3 min. Schenk de kokosmelk erbij en laat ± 10 min. min. zachtjes koken met een deksel op de pan. Maak op smaak met peper en zout. Kook intussen de aardappelen in 8-10 min. gaar en giet ze af. Overgiet de taugé met kokend water en laat uitlekken in een vergiet.
Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.
Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette