Wat zal ik eten? Die vraag stel ik mezelf vaak al na het ontbijt. Soms heb ik het al in mijn hoofd, maar ik laat me meestal inspireren door een ingrediënt. Zo trok ik gisteren mijn voorraadkast open en mijn oog viel op de zak polenta. Dus dat werd het.
Polenta is een gerecht uit Noord-Italië dat gemaakt wordt van maïsgriesmeel. Je kookt het in water of bouillon zodat een soort pap ontstaat. Die kun je warm eten, maar je kunt de polenta ook in een schaal scheppen en laten afkoelen. De massa stijft dan op en je kunt er punten of repen van snijden.
Polenta is van oorsprong een gerecht voor de armen, maar staat nu op de kaart van heel wat restaurants als bijgerecht. Je kunt een klein puntje bij (stoof)vlees of gegrilde vis en een groente eten, of een iets grotere punt met alleen een uitgebreide salade. Mijn versie is namelijk behoorlijk machtig doordat ik er kaas en boter doorroer.
Polenta is te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels en bij supermarkten met een grote afdeling buitenlandse producten. Je kunt kiezen voor voorgekookte polenta met een paar minuten kooktijd, of voor de traditionele met een kooktijd van 40 minuten.
Polenta (4-6 personen)
250 g voorgekookte polenta
1 kruidenbouillontablet
2 el fijngesneden basilicum en oregano
minitakjes tijm en rozemarijn
100 pittig belegen kaas
1 el boter of margarine
vers gemalen zwarte peper
olijfolie
zwarte (Taggia) olijven
Breng 1,25 l water met het bouillontablet aan de kook, Roer de polenta en de kruiden erdoor en laat in ± 5 min. op zeer laag vuur (gebruik eventueel een warmhoudplaatje) gaar worden. Blijf constant roeren, zodat het niet aanbakt. Roer de kaas en de boter erdoor en maak op smaak met peper. Vet een schaal in met olie en schep de polenta erin. Strijk glad en druk er wat olijven en een plukje rozemarijn in. Laat helemaal afkoelen en snijd met een nat mes in puntjes. Dek de rest van de polenta af met plasticfolie en bewaar de schaal in de koelkast.