Dat ik in 2006 en onvergetelijke persreis naar Parma maakte vertelde ik al eerder. In mijn blog van september vorig jaar gaf ik het recept van de Riso alla Pilota en ik beschreef al veel heerlijks dat we proefden. Maar op één product beloofde ik nog terug te komen en dat doe ik dus nu: balsamico-azijn. Ook weer een product dat door tijd, rust en de natuur een optimale smaak krijgt.

Aceto balsamico wordt alleen in het Noord-Italiaanse Reggio Emilia en Modena gemaakt. Hij wordt gemaakt van druivenmost en rijpt in speciale houten vaten volgens het solerasysteem, waardoor hij donker van kleur en stroperig wordt. Bij dit systeem liggen de vaten op elkaar, waarbij de oudste azijn in de onderste vaten zit en de jongste in de bovenste.  De azijn uit de onderste vaten wordt afgetapt en aangevuld met de jongere azijn. Zo is de azijn altijd van hoge, constante kwaliteit. Balsamico-azijn heeft een zachte, beetje zoete, nootachtige smaak.

Onze groep was te gast op de Acetaia van de familie Medici en daar komen deze flesjes vandaan. Die met het zilveren etiket is 20-25 jaar oud, die met gouden etiket is meer dan 25 jaar oud en die met het rode etiket is minstens 12 jaar oud. De oudste azijn lijkt zowel qua vloeibaarheid en smaak een beetje op appelstroop en doet het bijvoorbeeld heel goed op vanille-ijs!

Balsamico-azijn is lekker in saladedressings, maar besprenkel er ookeens aardbeien mee en maal er wat zwarte peper boven. Beide halen het beste in het fruit naar boven.

Op de laatste dag van onze trip aten we deze op zich simpele salade, die bijzonder wordt door de presentatie.

Salade caprese speziale (4 personen)


1 grote of 2 kleine courgette(s)
2 bollen buffelmozzarella
5 tomaten
100 g spinazie
gedroogde oregano
voor de dressing
2 el balsamico-azijn
6 el extra vergine olijfolie
versgemalen peper, zout


Schaaf de courgette in lengteplakken. Snijd de mozzarella-bollen elk in 8 parten en maak ze een beetje ovaal met natgemaakte handen. Snijd vier tomaten in kwarten en snijd de laatste in piepkleine blokjes. Schud of klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Verdeel de spinazie over vier bordjes. Rol per persoon 4-5 plakjes courgette op, zet vast met een prikker en zet ze in het midden. Schep de tomatenblokjes in de holte. Leg de tomaat en de mozzarella om en om rondom de courgette en bestrooi de kaas met oregano. Lepel de dressing er aan tafel over.

Pin It on Pinterest