Sommige mensen weten al weken ervoor wat ze met Kerstmis gaan eten. Ik niet. Dat komt vast doordat ik het hele jaar al met eten bezig ben. Ik vind het belangrijk om elke dag iets lekkers en moois op tafel te zetten!

Ik houd van simpele gerechten met veel smaak. Ook met Kerstmis dus. Deze feestelijke salade caprese die ik serveer als voorgerecht is daar een mooi voorbeeld van. De versheid en de smaak van de ingrediënten zijn essentieel. De presentatie doet de rest. Of je nu weinig of heel veel gasten krijgt, deze salade is altijd een succes. Van een gewone prikker maakte ik een kerstprikker met een kerststicker.

Helemaal voorbereiden kun je de torentjes niet, maar je kunt wel vast het snijwerk doen en in bakjes koel bewaren.

Salade caprese (4 stuks)


4 Droomtomaten® * of andere tomaten met veel smaak
1 rol mozzarella, bijv. Santa Lucia van Galbani
vers gemalen zwarte peper
extra vierge (basilicum)olijfolie
zeezout met zwarte olijven** of met citroen of kruiden
paar takjes basilicum


Snijd de tomaten overdwars in vieren, snijd de mozzarella in 12 plakken. Leg de tomaatplakjes met de steelaanzet naar onder op een plank. Maal er peper boven en leg er een plak mozzarella op. Bedruppel met olijfolie en leg er een klein blaadje basilicum op. Ga zo verder en dek af met het bolle kapje van de tomaat. Steek er een prikker door.  Garneer met basilicum en zet in kleine kommetjes of op klein formaat schoteltjes. Druppel er olijfolie omheen en bestrooi met wat zout. Serveer de torentjes meteen.  Lekker met heel dun gesneden, geroosterde ciabatta.

*Droomtomaten® komen van dezelfde teler als de Honingtomaten®. Ze zijn stevig en hebben een volle smaak en dat maakt dat ze erg goed in salades te gebruiken zijn. Ze zijn te koop bij groentespeciaalzaken. Via de site www.droomtomaten.nl kun je een winkel  bij jou in de buurt zoeken

**bijzonder zout van Mallorca dat bestaat uit fleur de sel met geroosterde Kalamata olijven. Het is te koop in de winkel van Salsamentum-De Zoutkamer in Amsterdam of via de site: www.salsamentum.nl. Je kunt het vervangen door zout met citroen of kruidenzout

Pin It on Pinterest