Kijk jij ook al uit naar de kerstdagen? Ik wel! Als kind al kon het versieren van de boom en het huis mij niet vroeg genoeg beginnen. En dat is altijd zo gebleven. Ik wil ook niet naar een warm oord in die tijd. Zelfs als het geen best weer is, ben ik echt het gelukkigst als ik met Kerstmis mijn dierbaren om me heen heb in mijn of hun versierde huis.

Op kerstochtend dek ik de ontbijttafel in alle rust en begin ik de dag graag met een latte macchiato met kerstbrood, gevolgd door een kommetje granola met vers fruit en mijn eigengemaakte yoghurt. Speciaal voor de feestdagen maakte ik deze Kerst-granola. Ik verwerkte er alle restjes vlokken, noten, zaden en pitten in die ik nog had. Door de toevoeging van dadel-stroop en koekkruiden trekt er tijdens het roosteren al een heerlijke geur door het huis. Na het afkoelen schepte ik er nog gedroogde cranberry’s en rozenblaadjes door.

Belangrijk is dat het mengsel langzaam gaar wordt op vrij lage temperatuur. Het mag niet te donker worden, want dan worden de ingrediënten hard in plaats van knapperig. Schep ze daarom regelmatig om en blijf erbij. Varieer zelf met wat je nog hebt staan en wat je graag lust, het is altijd lekker. Schep de granola in een goed afsluitbare pot en zet een potje apart voor de kerstdagen. Want voor je het weet is hij op!

Kerst-granola (± 1 kg)


50 g vloeibare honing
± 50 g dadel-stroop
samen 1 kg vier- of zeven–granenvlokken, speltvlokken, havermout, kokoschips of geraspte kokos, diverse soorten ongezouten noten
2 volle el koekkruiden
25 g sesamzaad
± 50 g gebroken lijnzaad
50 g zonnebloempitten
50 ml zonnebloemolie
100 g gedroogde cranberry’s
(kleine onbespoten rozenblaadjes)


Verwarm de oven voor op 140°C (hete lucht). Verwarm de honing en de stroop totdat ze goed vloeibaar zijn. Doe alle graanvlokken, de havermout en de koekkruiden in een mengkom en schep het honing-stroopmengsel erdoor zodat alle vlokken goed bedekt zijn. Voeg dan de kokos, de noten, de zaden, de pitten en de olie toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel er gelijkmatig over. Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster de granola in 60-70 min. lichtbruin en krokant. Schep het mengsel om wanneer de bovenlaag begint te verkleuren en herhaal dit steeds. Neem de granola uit de oven, laat afkoelen en schep er dan de cranberry’s en eventueel de rozenblaadjes door. Bewaar hem in een goed afsluitbare pot op een donkere plaats.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest