Het is heel zelden dat ik eten weggooi. Alleen als iets echt bedorven is.
De cijfers bekijkend word ik behoorlijk droevig: per persoon gooien we in Nederland ongeveer 50 kilo eten per jaar weg! Dit staat haaks op het feit dat vandaag de dag zo’n 85.000 mensen afhankelijk zijn van de Voedselbank, die steeds meer moeite heeft om aan de vraag te voldoen. Bizar toch?

Creatief omgaan met restjes vind ik persoonlijk een uitdaging, maar ik weet dat dat niet voor iedereen zo makkelijk is. Daarom vind je hier regelmatig een idee met een restje. Vandaag zijn dat deze risotto drie-in-de-pan, koekjes van een restje risotto met spinazie. Simpel en erg lekker! Uiteraard is het aantal afhankelijk van hoeveel je over hebt en hoe groot je de koekjes maakt.

Risotto drie-in-de-pan


restje risotto
2 eieren
panko*
scheut rijst- of zonnebloemolie
2 el fijngesneden groene kruiden


Klop een van de eieren door de risotto, strijk glad en laat 15 min. opstijven in de koelkast. Verdeel de risotto in gelijke porties en vorm er met de hand platte koekjes van. Klop het tweede ei los met een lepel water in een diep bord en strooi in een ander bord een laag panko. Verhit de olie in een ruime koekenpan met anti-aanbak laag. Haal de koekjes eerst door het ei en daarna door de panko. Zorg dat ze rondom bedekt zijn en druk licht aan. Bak de koekjes per drie stuks op middelhoog vuur in de olie aan beide kanten goudbruin. Keer ze voorzichtig met behulp van twee houten spatels. Serveer ze meteen. Lekker met truffel-mayonaise. Heerlijk met een groene salade.

*panko is Japans broodkruim, dat veel lichter is dan paneermeel. Ik koop het bij Xenos maar het is ook bij de grotere Albert Heijn-filialen te koop

Pin It on Pinterest