Ik schreef al eerder over de inhoud van de fijne foodiebox die ik ontving van Kroon op het Werk. De mosterd, de ras el hanout, de tomaten en de olie kwam je al tegen in eerdere recepten.

Vandaag is het de beurt aan het supergraan freekeh. Freekeh, ook wel frikeh of farik, is groene tarwe die licht geroosterd is. Daardoor krijgt hij een nootachtige smaak. Groene tarwe is jonge tarwe en bevat daarom extra veel eiwitten en mineralen als kalium, calcium en ijzer en maar liefst vier keer zoveel voedingsvezels als zilvervliesrijst. Dankzij de lage glycemische index geeft het eten van freekeh bovendien een verzadigd gevoel. Freekeh was voor mij niet helemaal nieuw, want ik heb de gebroken versie ervan als frik in de kast staan.

Je eet freekeh als couscous, bulgur of rijst en ik maakte er deze lauwwarme salade mee!

Freekeh met groene asperges & granaatappel (4 personen)


200 g freekeh
1 el milde olijfolie
75 g amandelen met vlies
2 tomaten, in stukjes
2 volle el gesneden platte peterselie
350 g groene asperges
4 el extra vierge olijfolie
4 el granaatappelpitten
vers gemalen zwarte peper, zout


Kook de freekeh in 1 l water met de olie en wat zout 15 min. Giet af en laat uitlekken.  Roer goed door en verdeel hem over een ruime schaal. Schep de amandelen, de  tomaat en de peterselie erdoor. Snijd de asperges in stukken en houd de toppen apart. Kook de rest in ruim water 3 min., voeg de toppen toe en kook nog 2 min. Giet af de asperges af, spoel ze koud en laat uitlekken.  Schep ze samen met de olie door de freekeh, bestrooi met granaatappelpiten en maal er peper en eventueel zout naar smaak boven. Lekker met lamsworstjes.

IMG_3278

*Greenwheat Freekeh is te koop bij Albert Heijn en ± € 2,19 Kijk  voor meer informatie oo www.artisangrains.nl

 

Pin It on Pinterest