Het zal je vast niet verbazen dat de Italiaanse keuken de populairste van Nederland is. Vooral de ongecompliceerdheid van de gerechten en het feit dat kinderen het meestal graag lusten zullen hierbij meespelen. Vooral in de zomer wordt er vaak gekozen voor pasta, salades en risotto.

Maar er zijn ook veel winterse Italiaanse gerechten te bedenken en daar is Albert Heijn heel handig op ingesprongen door het Italiaanse assortiment tot 9 februari uit te breiden en de Allerhande het thema Winter in Italië mee te geven.

In het kader daarvan kreeg ik van de week een kratje op mijn bureau met daarin de ingrediënten en het recept voor een winterse lasagne met pompoen en appel namens AH. Ik combineer zelf graag pompoen met pasta, dus ik kreeg er meteen zin in. Het recept heb ik een beetje aangepast, omdat ik nog wat restjes had staan die erbij pasten en ik een no-waste beleid voer. De Allerhande-versie is zonder knolselderij en gehakt en ik heb er meer appel in gedaan. Heerlijk was het en met twee volwassen mannen aan tafel ging de hele schaal dan ook meteen op!

Winterlasagne met pompoen & appel (vegetarisch)


1 flespompoen
1/4 knolselderij, in blokjes
4 el extra vierge olijfolie
vers gemalen zwarte peper, zeezout
200 g vegetarisch gehakt
1 el fijngesneden platte peterselie
60 g dry roasted amandelen (zakje)
1 tl kaneelpoeder
125 g crème fraîche
scheut witte wijn
12 verse lasagnebladen
3 grote Elstars, in partjes
stukje Parmezaanse kaas
50 g gerapte, pittig belegen kaas


Verwarm de oven voor op 200°C. Was de pompoen, snijd hem overlangs door en schraap de zaden en de draden eruit. Snijd de pompoen met schil in al in stukken en schud ze samen met de knolselderij in een braadslede of op een bakplaat om met 4 el van de olie en wat zeezout. Rooster dit alles 35 min. in de oven en laat dan 10 min. afkoelen. Schakel de oven terug naar 180°C. Verhit de rest van de olie, bak hierin het gehakt rul, roer de peterselie erdoor en maak op smaak met peper en zout. Hak de amandelen grof. Maal de pompoen en de knolselderij met de kaneel en de crème fraîche grof in een keukenmachine en maak op smaak met peper en zout.

Schenk de wijn in een ovenschaal van 18 x 28 cm en leg 4 lasagnebladen op de bodem. Verdeel  er 1/3 van de pompoenpuree over, strooi er 1/3 van de amandelen over en verdeel de helft van het gehakt erover. Beleg met 1/3 van de appel, rasp er kaas boven en dek af met 4 lasagnebladen. Maak dan nog zo’n laag, dek af met de rest van de lasagne en verdeel de rest van de pompoenpuree, de amandelen en de appel erover. Rasp er Parmezaan boven en bestrooi met de pittig belegen kaas. Bak de lasagne in 40 min. goudbruin en gaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten. Snijd de lasagne in vierkanten en druppel er aan tafel nog wat olijfolie met rode peper boven.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest