Dit jaar kocht ik in plaats van een komkommerplant per ongeluk een pompoenplant en dat is niet zo gek, want komkommer en pompoen zijn familie en de blaadjes van de jonge planten lijken erg op elkaar. Iemand had hem kennelijk verkeerd terug gezet bij de kweker. Het bleek niet zomaar een pompoen te zijn, maar een spaghettipompoen.

Ik heb nooit eerder pompoenen gekweekt dus ik wist niet of ze al oogst-klaar waren. Ik vroeg mijn culinaire collega-vriendin Yvette van Boven om advies en met dat advies stuurde ze me gelijk een paar van haar recepten. Typisch Yvette, altijd even lief! Ik nam Yvette’s recept als basis en maakt er dit recept met spinazie, kastanjechampignons, spekreepjes en mozzarella mee.

Het bijzondere aan een spaghettipompoen is, dat het gare vruchtvlees uiteen valt in dunne sliertjes die op spaghetti lijken. Je haalt ze los met een vork en dan kun je ze serveren als een glutenvrije, licht-zoete pasta die je kunt combineren met allerlei smaken. De smaak van het vruchtvlees is niet zo uitgesproken, dus hij kan wel wat pit hebben.

Mijn pompoen klonk hol als je erop klopte dus ik oogstte hem. Hij woog 2 kilo! Het halveren vond ik een hele klus, maar met een fijn gekarteld mes en geduld lukte het me toch. Ik bereidde beide helften in een keer in de oven. Het vruchtvlees dat ik niet nodig had liet ik in de schil zitten en die wikkelde ik in het bakpapier dat ik voor het garen gebruikte. Het blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Ik gebruikte het samen met zachte geitenkaas als vulling voor een hartige taart.

Yvette serveert haar gerecht in een lege pompoen-schil, die ze nog even terug zet in de oven zodat de kaas mooi smelt.

Spaghettipompoen met spinazie en kastanjechampignons (4 personen)


1 spaghettipompoen
extra vierge olijfolie
vers gemalen zwarte peper, zout
150 spekreepjes
250 g kastanjechampignons, schoongeveegd, in vieren
500 g spinazie
chili explosion* of chilivlokken met paprikapoeder en een drup Tabasco
200 g mozzarella, kleingesneden


Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de pompoen overlangs, bestrijk de snijkanten dun met olie en maal er royaal peper en wat boven. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkanten naar onder en laat in 50-60 min. gaar worden. Laat 5 min. afkoelen, schep de zaadlijsten uit de pompoen en schraap het vruchtvlees dan met een vork uit een hele helft en ongeveer een kwart van de tweede. Laat uitlekken in een zeef.

Verhit een ruime koekenpan of hapjespan en bak het spek hierin op lage pit uit. Bak de champignons 2 min. omscheppend mee, voeg eventueel nog wat olie toe. Voeg de spinazie toe en laat omscheppend slinken. Schep de pompoen er in gedeelten door en maak op smaak met peper, chili explosion en eventueel zout. Warm de mozzarella 1-2 min. mee en serveer in diepe borden. Lepel er nog wat olie over en maal er nog wat peper en chili explosion boven. Serveer direct.

*chili explosion (Santa Maria) is een mengsel van verschillende soorten pepers, tomaat, paprikapoeder, zwarte peper en zout

Pin It on Pinterest