Eind oktober kreeg ik een bijzondere uitnodiging: ik mocht bij de lancering van het tweede kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd (van twee sterren-restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre) zijn. Guus en Dick kookten samen hun favoriete gerechten en serveerden ze zelf. Echt zó tof! Het zijn allebei sterren, maar sterallures hebben ze zeker niet.

De vriendschap tussen Guus en Dick is begonnen rondom genieten: van muziek, van lekker eten en van het leven. In Het jaar van Guus en Dick vind je de leukste eetmomenten van het jaar: van Pasen tot verjaardagen en van Carnaval tot eten in de zomervakantie. Van thuiskok Guus zijn de lekker en makkelijk-recepten en met de gerechten van chefkok Dick kun je indruk maken. Bij elk recept staan persoonlijke verhalen en tips en daardoor blijf ik erin lezen. Door de mooie foto’s wil ik ook alles maken!

Het recept voor dit geurige spelt-kruidenbrood uit de braadpan van Guus deel ik graag met jullie. Brood bakken in een pan is een oude techniek. Door het deksel op de pan en de hoge temperatuur ontstaat stoom, met als resultaat brood dat luchtig van binnen is met een super knapperig korstje.

Spelt-kruidenbrood uit de braadpan

300 g speltbloem + extra om te bestuiven
170 g roggemeel
1/2 zakje gedroogde gist (± 4 g)
9 g zout
1 el fijngehakte tijm
1 el fijngehakte rozemarijnnaaldjes
1 el fijngehakte salie
olijfolie, om in te vetten
extra nodig: staande tafelmixer met deeghaak, 2 schone keukendoeken, oven-bestendige gietijzeren braadpan*

Meng de speltbloem en het roggemeel met de gist en het zout in de kom van de mixer. Mix er 380 ml lauwwarm water door en daarna de kruiden. Het klopt dat het deeg wat plakkerig is en er rommelig uitziet. Dek de kom af met plasticfolie en 12-15 uur op een warme plek rijzen.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en bestuif het deeg ook met bloem. Vouw het deeg een paar keer dubbel en vorm er een bal van. Leg een doek klaar, bestuif hem met bloem, leg de deegbal er met de vouw naar beneden op en bestuif weer met bloem. Bestuif de tweede doek ook met bloem en leg hem over het deeg. Laat nog 2 uur op een warme plaats rijzen.

Verwarm 45 min. voor de rijstijd afloopt, de oven voor op 230°C. Zet na 15 min. de braadpan met deksel in de oven zodat deze vast warm wordt. Vet de pan als de rijstijd om is, dun in met olijfolie en leg het deeg erin. Druk lichtjes aan zodat het zich gelijkmatig over de bodem verdeelt. Leg het deksel op de pan en bak het brood 30 min. in het midden van de oven. Verwijder dan het deksel en bak het brood nog ± 15 min. of tot het goudbruin en gaar is.

Haal de pan uit de oven, haal het brood eruit en laat afkoelen op een rooster.

*kijk of de knop op het deksel van metaal is. Is de knop van kunststof, draai deze er dan af

Het jaar van Guus en Dick wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers en kost € 24,99

 

Pin It on Pinterest