In mijn vorige blogs zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Mijn collega’s en ik worstelden ons door 90 kookboeken heen, waaruit we er zes kozen met het predikaat: genomineerd. Gisteren werden tijdens de feestelijke finale de winnaars bekend gemaakt. Kookboek van het Jaar 2013 werd Polpo van Norman Russell, en De Gouden Garde Publlieksprijs was voor Echt eten van Jonathan Karpathios. En terecht! Een heel gaaf boek, waarover het vakjuryrapport zegt:Een verassend boek door de eenvoudge maar ontzettend originele receptuur. Een erg maakbaar boek voor iedereen die eens iets anders wil klaar maken zonder al te veel poespas. Korte ingrediëntenlijsten! Een nieuwe manier van ingrediëntengebruik, natuurlijk volgens de seizoenen. Echt een boek van nu. Ook leuk om te lezen waar alle ingrediënten uit het boek vandaan komen, Jonathans leveranciers komen allemaal even langs.”

Ik had zin in bietjes en koos daarom voor dit simpele maar bijzondere gerecht. Volgens Jonathan zelf vormen de ingrediënten een waanzinnige combinatie. Helemaal mee eens! Ik at er stoofvlees en aardappelpuree bij.

Ben je ook fan van Jon’s boek? Ga dan zeker een keer eten in zijn restaurant Vork & Mes in Hoofddorp. Niet alleen erg lekker, maar het ligt ook nog eens op een prachtige locatie: aan het water in het groen. Jon kweekt er zijn eigen groenten en kruiden.

Biet met mierikswortel & crème fraîche (4 personen)


4 grote bieten
2 el olijfolie
1 el sherryazijn
rasp van 1 sinaasappel
1 mierikswortel of 1 tl wasabi
4 el crème fraîche
peper en zout


 Kook de bieten in ruim water met zout gaar. Laat ze afkoelen en schil ze. Snijd de bieten in groeve stukken en breng ze op smaak met zout, peper, olijfolie, sherryazijn en sinaasappelrasp. Roer een beetje geraspte mierikswortel door de crème fraîche. Verdeel de bieten over borden en schep er crème fraîche op.

Pin It on Pinterest