In mijn vorige blogs zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Mijn collega’s en ik worstelden ons door 90 kookboeken heen, waaruit we er zes kozen met het predikaat: genomineerd. 

Wij kozen Polpo van Norman Russell tot Kookboek van het Jaar 2013, en het publiek kende De Gouden Garde Publieksprijs 2013 toe aan Echt eten van Jonathan Karpathios. 

Om alle boeken goed te kunnen beoordelen, kookte ik uit allemaal: een mini-kookmararathon dus. Dit keer vind je hier een recept uit het winnende boek, waarover het vakjury-rapport zegt: Een boek dat zowel qua onderwerp als vormgeving heel origineel is. Door de bijzondere rug valt het ook nog eens perfect open. De naam van het boek verwijst naar het gelijknamige restaurant in Londen. Door de prachtige foto’s krijg je zin om alle gerechten en cocktails meteen te gaan maken. Een boek waar veel liefde in zit!”  

Ik sloeg het boek op een willekeurige pagina open en daar stond deze salade van gegrilde courgettes. Helemaal goed. Niet alleen ben ik dol op courgette, ik was meteen ook mooi van mijn oude brood af. Ik had van alles, van volkoren tot stokbrood en van pita’s tot speltbrood. En dat maakte het gerecht extra bijzonder. Met het broodkruim dat ik over had, gaf ik mijn gehaktbrood een extra pittig tintje. Maar daarover in een volgend blog meer. 

Salade van gegrilde courgettes (4-6 personen)


200 g oud brood, in stukjes
extra vergine olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl chiliflakes
zoutflakes en vers gemalen zwarte peper
6 courgettes
150 g rucola
citroensap 

Maak eerst het broodkruim. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het brood op een bakplaat en schenk er royaal olie over. Schud een paar keer om en zet in de oven. Haal het brood eruit als het knapperig en goudbruin is en laat afkoelen. Doe het brood met de knoflook, de chiliflakes, een snuf zout en wat peper in de keukenmachine. Maal het een paar seconden tot het kruimelig is geworden en doe over in een kom. Druppel er nog wat olijfolie bij en schep het een paar keer om. Proef het even en voeg indien nodig meer zout toe. Snijd of schaaf de courgettes in lange repen van ± 4 mm dik. Bestrooi ze met zout en peper, besprenkel ze met olijfolie en leg ze dan per vier op een hete grillpan (of gebruik een koekenpan) Haal de courgettes als ze gaar zijn (1-2 min. per kant) en een mooi streep-patroon hebben uit de pan en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Doe hetzelfde met de rest van de courgette. Maak de rucola aan met zout, citroensap en olijfolie en verdeel over de courgette. Bestrooi tot slot royaal met broodkruim. Bewaar de rest van het broodkruim luchtdicht.

Pin It on Pinterest