Dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. En dat is wat hoor. Een erebaan is het, die ik dan ook heel serieus neem! 

 Net als collega Yvette van Boven, chef-kok Peter Lute, boekverkoper Daan van der Valk en vormgever Hans Robertus nam ik tussen half september en half oktober 90 kookboeken door. Alles bij elkaar kílo’s boeken! Een mega-klus. Samen kozen we daaruit zes titels, drie Nederlandse en drie vertaalde. Het viel niet mee, maar mede dankzij onze “strenge baas” Fusina Verloop is het gelukt. Aan de vakjury nu de schone taak om uit deze zes genomineerden één winnaar te kiezen. 
 
En dit zijn ze!
 
Virgin to Veteran van Sam Stern
De smaken van Spanje van Claudia Roden
Polpo van Norman Russell
Echt eten van Jonathan Karpathios
Gastrovan van Sjaak, Olivier en Jeroen
Werken met vis van Bart van Olphen
 
 
De komende weken kook ik recepten uit alle genomineerde boeken, te beginnen met Gastrovan – Met je neus in de boter. 

Het vakjuryrapport zegt daarover: “Dit avontuurlijke boek moet werkelijk iedereen aanspreken. Een jongensdroom. Het is een spannend reisverslag waar het enthousiasme vanaf spat. De receptuur is klassiek, er wordt gekookt volgens de plaatselijke receptuur en/of de ingrediënten uit elke streek waar de Gastrovan in Zuid Europa stopt. De verhalen over de ontmoetingen onderweg zijn vrolijk en inspirerend.” 

Ik koos voor de coq au Riesling, die heerlijk was. Ik koos voor een biologische kip en heb het recept een klein beetje aangepast v.w.b. de bouillon en de wijn. Dat komt omdat Sjaak, Olivier en Jeroen in hun camper met buitenkeuken kookten voor gemiddeld 18 man, en ik maar voor 3. Zowel kip als saus gingen helemaal op!

Kip in Riesling


1 grote haan of kip
2 el olijfolie 
2 el boter
3 dl kippenbouillon (vers)
1 fles Riesling
100 g wortel
100 g paddenstoelen, bijv. kastanjechampignons en oesterzwammen
1 ui 
1 stengel bleekselderij
30 g boter
3 takjes tijm
30 g bloem
100 ml crème fraîche
peper en zout


 Bind de haan of kip op met keukengaren en bestrooi hem met zout. Verhit de olie en de boter en bak de haan rondom bruin en knapperig. Bestrooi hem na het bakken met peper. Schenk de bouillon en 3 dl van de wijn in de pan en stoof de haan hierin in 50 min. gaar. Snijd ondertussen de wortel, de paddenstoelen, de ui en de bleekselderij in kleine blokjes en bak ze samen met de tijm in de boter totdat het lichtbruin kleurt. Haal dep an van het vuur en zeef de bloem over het mengsel. Roer vervolgens nog 3 min. door op laag vuur. Blus af met een scheut wijn en voeg een halve liter van het stoofvocht en de crème fraîche toe. Laat al roerend inkoken de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout. Leg de haan in een schaal en schep de saus erop. Lekker met puree van half gewone, half zoete aardappel.
 
Vind jij dat Gastrovan hét Kookboek van het Jaar 2013 is? Stem dan mee voor De Gouden Garde  Publieksprijs! Dat kan op http://www.kookboekvanhetjaar.nl/verkiezing

Pin It on Pinterest