In mijn vorige blog zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Net als collega Yvette van Boven, chef-kok Peter Lute, boekverkoper Daan van der Valk en vormgever Hans Robertus nam ik tussen half september en half oktober 90 kookboeken door. Alles bij elkaar kílo’s boeken! Een mega-klus. Samen kozen we daaruit zes titels, drie Nederlandse en drie vertaalde. Het viel niet mee, maar mede dankzij onze “strenge baas” Fusina Verloop is het gelukt. Aan de vakjury nu de schone taak om uit deze zes genomineerden één winnaar te kiezen.


 
Nog even op een rij: Virgin to Veteran van Sam Stern -De smaken van Spanje van Claudia Roden – Polpo van Norman Russell – Echt eten van Jonathan Karpathios – Gastrovan van Sjaak, Olivier en Jeroen – Werken met vis van Bart van Olphen.
 

Komende tijd kook ik dus uit alle boeken. Dit keer uit Virgin to Veteran van Sam Stern. De insteek is: leer de basis en word een goede kok.
 
Het vakjuryrapport zegt daarover: “Ieder kind dat op kamers gaat, moet dit boek hebben of krijgen! Sam Stern is een verrassende jongen, die al zo lang kookt als hij kan herinneren. Jongeren zullen zich in zijn hippe, snelle boek herkennen, dat letterlijk vol staat met veel recepten, tips en trucs.  De titel kan op twee manieren uitgelegd worden. Met dit boek motiveer je jongeren om zelf te koken.”
 

Het recept dat ik uitkoos, daar viel eigenlijk heel weinig aan te koken trouwens. Ik maakte het op een dag dat ik niet veel tijd had. Het is een echte aanrader! Een frisse maar toch pittige salade met bite. Ik serveerde er nog emping bij. Top! 

Knapperige Thaise salade met biefstuk (voor 2 personen)


 
2 biefstukken (lende- of kogelbiefstuk)
1 el milde olijfolie
2 tl sesamolie
zout en zwarte peper
klein handje droog geroosterde pinda’s, grof gehakt
dressing
2 1/2 tl (geraspte) palm- of fijne kristalsuiker
90 ml vissaus (nam pla)
1 klein rode Spaanse peper
saps van 2 kleine limoenen
salade
4 rijpe trostomaten
3 kleine sjalotjes
4 lente-uitjes
1/2 komkommer
handvol muntblaadjes
handvol korianderblaadjes 
1/2 krop ijsbergsla


START Dressing: Vermeng de suiker in een schaaltje met de vissaus. Versnipper de Spaanse peper en doe deze erbij, met het limoensap. Zet weg. 
Salade: snijd de tomaten in vieren. Pel en snijd de sjalot in ringen. Snijd boven- en onderkant van de lente-uitjes en snijd in de lengte in dunne reepjes. Schil en halveer de komkommer in de lengte. Schrap he zaad eruit en snijd in halve maantjes. Scheur de verse kruiden in stukjes. Scheur of snijd de ijsbergsla heel fijn en zet weg. 
Leg de biefstukken op een bord. Vermeng de oliën en schenk deze erover, draai om en bedek ook de andere kant ermee. Breng op smaak met zout en peper. 
KOOK Verhit de grillpan totdat deze bijna rookt. Bak de biefstukken medium-rare in 2-3 min. per kant. Schuif de biefstuk niet heen en weer in de pan. Haal de biefstukken uit de pan, breng licht op smaak met zout en laat 3 min. rusten onder losjes geplooid aluminiumfolie. Doe de salade in een schaal en verdeel de dressing erover. Snijd het vlees met een scherp koksmes dwars op de draad in reepjes van 1-2 cm dik.
DIEN OP Verdeel de salade over borden of een schaal en leg de reepjes vlees er netjes op. Bestrooi met de pinda’s. 
 

Vind jij dat Virgin to Veteran hét Kookboek van het Jaar 2013 is? Stem dan mee voor de Gouden Garde Publieksprijs! Dat kan op http://www.kookboekvanhetjaar.nl/verkiezing


Pin It on Pinterest