Onlangs was ik in Londen voor een inspiratiereis. Ieder jaar ga ik voor mijn werk op reis naar een grote buitenlandse stad, want laten we eerlijk zijn, wat dat betreft moet ik het niet van Hoofddorp (met alle respect) hebben.

Vorig jaar was ik ook in Londen en at ik bij Ottolenghi in Islington, waar ik toen ook over schreef. Ik ben nog steeds een enorm fan van deze keuken. Groenten spelen een hoofdrol, terwijl het geen echte vegetarische keuken is. Maar ik kom toch meestal op alleen maar gerechtjes met groente uit. De presentatie is zo uitnodigend dat ik moeilijk kan kiezen.

Toen ik hoorde dat er van “van het team achter Ottolenghi” nu ook een restaurant middenin Londen is wilde ik daar ook heen. En natuurlijk was het even lekker en goeden ook de ambiance en de bediening zijn super. Nopi zit aan 21-22 Warwick Street in de wijk Soho, direct achter Regent Street.

Heel grappig was, dat ik voor de lunch in de grote warenhuizen en supermarkten was waar ik de foto maakte van de gekleurde bloemkooltjes in de manden. Twee uur later zag ik dezelfde gekleurde bloemkool terug in de salade bij Nopi.

Gekleurde bloemkool is ontwikkeld door gewasveredeling en is niet genetisch gemanipuleerd. De bloemknoppen worden, in tegenstelling tot de gewone witte variant, niet afgedekt. De smaak is hetzelfde als van witte bloemkool. Tijdens het koken wordt de kleur vager, maar voor de salade wordt de bloemkool alleen maar geblancheerd dus de kleur blijft goed intact.

Zelfs mensen die niet zo gek zijn op bloemkool, zullen hiervan genieten!

Kleurige bloemkoolsalade (4 personen)


1 kg bloemkool in verschillende kleuren, in roosjes
3 el midel olijfolie
vers gemalen peper, zout
2-3 el pijnboompitten
150 g ricotta of zachte geitenkaas
voor de dressing
3 el extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook, uit de pers
2 el appelazijn


Kook de bloemkoolroosjes apart in ruim water met zout, spoel ze onder koud water en laat uitlekken. Schep 3 el milde olijfolie en peper en zout door de bloemkool. Verhit een grillpan en gril de bloemkool hierin in gedeelten op middelhoog vuur, 1-2 min. per kant. Klop of schud voor de dressing de olie met de knoflook en de azijn en maak op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Vermeng de nog warme bloemkool op een grote schaal met de dressing en laat minstens 1/2 uur intrekken. Verkruimel de kaas erover en bestrooi met de pijnboompitten.

Pin It on Pinterest