Het is een goed courgette-jaar! Door het aanhoudende vrij warme weer blijven er bloemen en dus vruchten aan de planten komen. Verschillende moeders van kinderen met schooltuinen of mensen met een moestuin met een enorme oogst vroegen me al een paar keer om ideeën met deze veelzijdige groente. Soep is altijd een van mijn suggesties.
Het recept van deze heerlijke  courgettesoep met komijn heb ik niet van mezelf, maar hij komt uit het nieuwste boek van Nadia & Merijn, Viva Arabia. Deze twee vriendinnen delen een passie voor de grote mediterrane keuken, waar ook het Midden-Oosten onder valt. In dit boek staan meer dan 160 makkelijk te maken maar heel verrassende recepten, de lekkerste selectie uit 7 jaar receptuur voor het weekblad Viva. Leuk is dat dezelfde ingrediënten in de diverse landen vaak heel anders gebruikt worden.

Ben ik vergeten de bouillonblokjes in de ingrediëntenlijst te zetten? Nee. Door het gebruik van uien, knoflook en kruiden of specerijen heb je die niet nodig. Door een soep te garneren met olie en specerijen blijft hij tot de laatste lepel spannend, zowel qua smaak als textuur!

En dan nog een tip van Nadia & Merijn voor iedereen die relaxed in de keuken wil staan en aan tafel wil zitten: proef, proef nog eens en proef nog een keer. Moet er naar jouw idee zout of zuur bij, peper of specerijen? Zo kun je elk gerecht aanpassen aan je eigen smaak voor je het op tafel zet.

Courgettesoep met komijn (4 personen)


2 el extra vierge olijfolie
3 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 courgettes, grof gesneden
1/2 el komijnzaad  + 1/2 el extra om te garneren
vers gemalen peper, zout


Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, de knoflook, de courgette en het komijnzaad 10 min. op laag vuur. Voeg 1 liter water toe en kook de soep in ± 15 min. gaar. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Rooster de rest van het komijnzaad 1 min. een droge koekenpan. Warm de soep goed door, maak hem op smaak me peper en zout en schep hem in grote kommen. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bestrooi met het geroosterde komijnzaad. Dien op met grof brood.

Beeld en recept komen uit het boek Viva Arabia van Nadia & Merijn en is uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Prijs 25 euro.

Pin It on Pinterest