Ik val maar met de deur in huis: ik ben dol op pompoen. Niet alleen om de smaak, maar je kunt er ook veel mee doen en het is een groente die mij nooit verveelt.
Mijn pittige pompoensoep vind je elders op dit blog, evenals mijn pasta met pompoen en tomaat. Maar wat ik ook erg lekker vind is geroosterde pompoen. Ik maakte deze versie met geitenkaas en notencrunch gisteren (meatless monday), maar ook op andere dagen zet je met dit gerecht een superlekkere,  gezonde vega-maaltijd op tafel. Ik at er geroosterde pitabroodjes bij, maar warm Libanees of Turks brood is ook goed.

De pompoenen die ik gebruik zijn de kleine biologische pompoenen (Hokkaido) De schil daarvan is zo zacht dat je hem kunt eten. Dat scheelt niet alleen tijd, maar die schil geeft ook smaak. Pompoenen bevatten veel voedingsvezel, kalium en foliumzuur en vitamine C en, net als andere oranje en gele groenten en vruchten, provitamine A of bèta-caroteen. Die laatste wordt pas werkzaam wanneer je pompoen kookt, bakt of roostert. In het lichaam wordt provitamine A omgezet in vitamine A, goed voor o.m. ogen, huid, haar, groei en weerstand.

De combinatie van geitenkaas, noten en de chilipeper uit de cajunkruiden halen het beste uit de pompoen naar boven!

Pompoen met geitenkaas & noten (4 personen) 


2  biologische oranje pompoenen
4 el extra vierge olijfolie
3 tenen knoflook, in plakjes
vers gemalen peper
1 volle el cajunkruiden
100 g gemengde, ongezouten noten bijv. pecan-, hazel- en cashewnoten
200 g zachte geitenkaas zonder korst, bijv. Chavroux
rucola


Verwarm de oven voor op 200ºC. Borstel de pompoenen af met water en snijd ze met schil en al doormidden. Krab de zaden en draden eruit met een grapefruitlepeltje of -mesje. Snijd de pompoenen in dunne parten en hussel ze in een grote braadslede om met de olie, de knoflook, royaal peper en de cajunkruiden. Laat de pompoen in het midden van de oven in 20 min. zacht worden. Rooster intussen de noten in een droge koekenpan op laag vuur, laat 2 min. afkoelen en hak ze grof. Neem de braadslede uit de oven, schep de pompoen voorzichtig om en verbrokkel de kaas erboven. Verdeel de noten erover en zet nog 10 min terug in de oven. Knip er vlak voor het serveren royaal rucola boven.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest