Eten uit een doos is niet meer nieuw. Er zijn intussen al heel wat boxen, dozen en tassen verkrijgbaar met daarin de ingrediënten voor een aantal maaltijden. Sinds kort is een foodbox-service bijgekomen waar ik heel erg mee in mijn nopjes ben. Ik heb het over Marley Spoon. In tegenstelling tot andere foodboxen kies je namelijk zelf je recepten uit en voor die recepten krijg je de ingrediënten. Dat betekent niet alleen dat ik als eigenwijze foodie uitdagingen kan zoeken, maar ook dat ik kan kiezen voor gerechten zonder ui of prei, waarvoor ik intolerant ben. Geweldig!

De bezorging van de doos was al een feestje op zich: prachtig vormgegeven en alle ingrediënten zijn verzorgd maar duurzaam verpakt. Ik koos onder meer voor dit vegetarische gerecht van gebakken lotuswortel met groenterijst en sesamsaus. Ik heb wel eens lotuswortel gegeten, maar nooit gebakken en ik had hem ook nog nooit zelf bereid. Een toko waar ik goede lotuswortel kan halen is er bij mij niet in de buurt. Dus dat leek me wel wat. Het leuke is dat er per gerecht een kaart wordt meegeleverd, met daarop niet alleen de bereidingswijze maar er staat ook een leuk tafelverhaal op. In dit geval over de lotuswortel, de wortel van de heilige lotusbloem uit Indonesië en India. De gaatjes in de wortel zijn het ademhalingsorgaan van de plant. Je ziet ze pas echt goed als je de wortel doorsnijdt. Prachtig hè?

De producten zijn super vers, doordat ze worden ingekocht zonder tussenhandel. De ingrediënten blijven zeker 4 dagen goed. Dus je hoeft niet alles achter elkaar op te maken. Ik vind dat erg fijn.

Prijs van een box met 3 gerechten voor 2 personen is € 48. Er wordt door heel Nederland bezorgd, met uitzondering van de Waddeneilanden. Je neemt een abonnement, dat je op elk moment kunt pauzeren of opzeggen. Op vrijdag krijg je een mail met de recepten voor de komende week. Zit er niets voor je bij, dan kun je die week ook overslaan. Voor een box met zulke mooie en bijzondere ingrediënten vind ik het niet duur. Als je zelf al deze dingen moet kopen ben je heel wat tijd en geld kwijt en wanneer je normaal gesproken geen rijstazijn of rijstwijn gebruikt is het ideaal dat je alleen krijgt wat je nodig hebt.

Of het lekker was ? Heerlijk! Niet te weinig ook gelukkig, maar ik hield niets over. En ik heb niets aan het recept veranderd, voor mij uniek. Een groot compliment voor Marley Spoon dus!
Ik wil graag dit bijzondere recept met jullie delen.

Lotuswortel met groenterijst  (2 personen)


150 g jasmijn- of pandan-rijst
vers gemalen peper, zout
2 lotuswortels, in plakken van 1/2 cm
rijst- of arachide-olie
50 ml teriyakisaus
100 g geschilde (winter)wortel, in kleine blokjes
250 g peultjes, in lengtereepjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
voor de sesamdip
40 g sesamzaad
20 ml Japanse sojasaus
50 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn)
10 ml rijstazijn
10 ml sesamolie


Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de rijst in 1 liter water met een snuf zout in 10-15 gaar, giet af en zet afgedekt opzij. Pureer de ingrediënten voor de dip en verdun met 2-4 eetlepels water, pureer nogmaals en zet apart. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de plakken lotuswortel erop uit. Besprenkel met 2 el olie en maal er peper naar smaak boven. Bak de lotuswortel 15 min in het midden van de oven, besprenkel met de helft van de teriyakisaus en bak nog 10 min.

Verhit intussen in een wok 2 olie en bak hierin de wortel 3-4 min. omscheppend. Voeg de peultjes en de knoflook toe en bak nog 3 min. Voeg 2 el water toe en roer om. Schep de rijst en de rest van de teriyakisaus erbij en bak nog 2 min. omscheppend. Schep de groenterijst op borden, verdeel de lotuswortel erover en lepel de sesamdip rondom. Serveer de rest van de sesamdip er apart bij. Doop de lotuswortel lekker in de dip!

Marley-Spoon-1

Pin It on Pinterest