Selecteer een pagina

De oven is het hele jaar door een van mijn beste vrienden. Ik deel deze ‘liefde’ met mijn culinaire collega Karin Luiten, die hierover een prachtig standaardwerk schreef. Onlangs verscheen de uitgebreide nieuwe editie met 175 recepten, waarvan de ene helft hartig en de andere helft zoet: Het grote ovenhandboek. Karin geeft je ook lekker veel informatie, deelt haar talloze tips & tricks en met de stap-voor-stap recepten en afbeeldingen kan het niet mis gaan. De ondertitel Haal alles uit je oven vind ik dan ook helemaal op zijn plaats.

De recepten van Karin zijn lekker, van super kort tot uitgebreid en kloppen altijd. Naast de vele foto’s vind je in het boek ook de illustraties van Karin terug, wat het boek afwisselend maakt zodat je erin blijft bladeren. Ik heb al aardig wat ovenboeken gezien in de loop der jaren, maar vind dit echt een topper. Ik vond het moeilijk om er een recept uit te kiezen om met jullie te delen, maar het is deze vegetarische focaccia met olijf & tomaat geworden. Het hele jaar door lekker, bij de borrel of als bijgerecht, warm of koud, voor thuis of om mee te nemen.

Thuis brood bakken is niet zo makkelijk, maar focaccia bakken kan iedereen. Het is eenvoudig te maken en hoort er handgemaakt uit te zien. Wat je noemt een win-win situatie!

Focaccia met olijf & tomaat (4-6 personen)


voor het deeg
250 g bloem
1 tl zout
1 zakje gedroogde gist à 7 g
25 ml extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
125 ml warm water
voor de topping
75 g zwarte olijven, bijv. Kalamata of Taggiasca, ontpit en in plakjes*
50 g zongedroogde tomaten op olie, in stukjes
naaldjes van 1 takje rozemarijn, grof gehakt
2-3 el extra vergine olijfolie
1 el grof zeezout

Zeef de bloem en het zout boven een grote kom en strooi de gist erbij. Giet er de olijfolie en het warme water bij, roer met een vork door elkaar en kneed verder met de hand tot een samenhangend deeg. Haal het uit de kom en kneed op een met bloem bestoven werkvlak 5 min. stevig door. Dus dus flink trekken, duwen en slaan; leef je lekker uit!  Leg de deegbal terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen en in volume verdubbelen op een warme, tochtvrije plaats.

Vet een metalen braadslede van ± 28 x 22 cm in met olie en duw het gerezen deeg hierin uit tot een gelijkmatige platte lap. Bestrooi met de olijven, de tomaten en de rozemarijn en duw met je knokkels putten in het deeg. Besprenkel met 2 lepels van de olie en strooi het zout erover. Dek af met plasticfolie en laat nogmaals 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Verwijder het folie en bak het brood in het midden van de oven in ± 15 min. gaar en lichtbruin. Neem het brood uit de oven en besprenkel direct met de rest van de olie. Laat 10 min. afkoelen en snijd de focaccia in stukken

*koop het liefst olijven met pit (mediterrane en XL supermarkten), die hebben de meeste smaak. Met een speciaal ontpittertje (ook handig voor kersen) ontpit je ze snel en makkelijk

Het grote ovenhandboek wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en kost € 24,99. Karin schreef nog 11 andere kookboeken, maakte 6 culinair scheurkalenders (samen met Onno Kleyn), schrijft wekelijks in dagblad Trouw en op www.kokenmetkarin.nl. Zij kreeg onder meer grote bekendheid met haar missie om te koken zónder pakjes en zakjes

Pin It on Pinterest