Af en toe word ik gevraagd voor commerciële opdrachten en als het product me aanspreekt vind ik het leuk om te doen. Zo’n product is de diepvriesspinazie van Iglo, die ik altijd in huis heb. Dus daar kan ik wel wat leuks over vertellen. Jaren geleden bracht ik een bezoek aan de Iglo spinazie-velden en de fabriek vlak over de grens in Duitsland. De spinazie werd geoogst waar ik bij was en kwam tegelijk met mij aan de in fabriek, waar ik zag hoe de blaadjes direct gewassen en ingevroren werden. Verser kan dus niet en sindsdien ben ik fan.

Het bijzondere is dat ik dit keer niet alleen gevraagd ben om recepten te maken. Iglo vroeg dit ook aan vlogger Miss Foodgloss. Ik maakte vier recepten met steeds een andere spinazie-variant. Twee daarvan vind je terug in het Margriet magazine, en twee op www.margiet.nl. De recepten van Frances vind je terug op haar YouTube-kanaal. Wij roepen beide onze lezeressen, on line-bezoekers en andere fans  op om hun favoriete spinazie-recept in te sturen en zo kans te maken om op 12 maart 2016 in de Kookfabriek in Amsterdam samen met een vriend of vriendin deel te nemen aan de live kook-battle tussen ons. Met tot dan toe onbekende, dezelfde ingrediënten moeten beide teams een gerecht maken. Het publiek kiest het lekkerste!

De spinazie met echte Boursin inspireerde mij tot deze harige muffins. Een leuk idee voor op een buffet, geef er dan harissa (Noord-Afrikaanse sambal) of tomatenpesto bij. Maar ze doen het ook prima als broodje bij gebraden vlees of gegrilde kip en bij kazen. En ze zijn heerlijk bij pittige tapas zoals chorizo of albondigas. Mogelijkheden genoeg dus!

Door spinazie met Boursin te gebruiken heeft deze meteen al meer smaak en is wat hartiger. Een mooie combi met het spek en de pijnboompitten. Lekker met groene thee.

Hartige muffins met spinazie (12 stuks)


300 g zelfrijzend bakmeel
1 el suiker
vers gemalen peper, zout
100 g spekreepjes
1 el olijfolie
50 g pijnboompitten
1 dl magere yoghurt
3 eieren (M)
2 tl Tabasco
450 g spinazie met Boursin, ontdooid
flinke kneep vers citroensap
chiliflakes


Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) Vet de holtes van een muffin bakvorm in met olie. Roer het bakmeel, de suiker en het zout door elkaar. Bak de spekreepjes in de olie lichtbruin en roer er van het vuur af de pijnboompitten door. Klop de yoghurt, de eieren en de Tabasco door elkaar met een houten lepel. Roer de spinazie en het spekjes-pittenmengsel erdoor en voeg dan het bakmeel in gedeelten toe. Klop steeds krachtig tot een homogeen beslag en voeg dan pas nieuw meel toe. Maak op smaak met citroensap, chiliflakes, peper en zout. Bak de muffins 35 min. in de oven of tot ze lichtbruin zijn. Stort ze op een rooster en laat afkoelen tot lauwwarm. Lekker met harissa (Noord-Afrikaanse sambal) of tomatenpesto.

Styling: Judith Baehner. Fotografie: Eric van Lokven. Bereiding: Goran Todorovic.

Wil je kans maken om met mij mee te koken op 12 maart, stuur je spinazie-recept dan naar redactie@margriet.nl of via social media #maakerwatvan #teamcolette

Pin It on Pinterest