Ik schreef al eens over de veelheid aan nationaliteiten bij ons op de redactie en vertelde toen het verhaal van Karin en haar Tahar. Nu is de beurt aan de volgende.

Mijn collega Daphne is getrouwd met Sivan uit Israël. Hij kan heerlijk koken en van hem heb ik de klassieke hummus leren maken. Sindsdien is deze favoriet op mijn feestjes en of ik nu een kleine of de grootste schaal gebruik, die héle schaal gaat altijd helemaal leeg.

Hummus, spreek uit goemoes (Hebreeuws) of hommos (Arabisch) is een puree op basis van kikkererwten, tahin (sesampasta), knoflook en komt uit het westelijk deel van Azië. Zowel in Israël, Libanon, Syrië, Jordanië, Irak en de Palestijnse gebieden is het een veel gegeten gerecht. Zelf geef ik er het liefst Libanees brood bij, maar ook met repen pitabrood of Turks brood is het prima dippen. Hummus past ook goed bij falafel, vegetarische balletjes van kikkererwten of tuinbonen.

Je kunt hummus een extra meegeven door hem vlak voor het opdienen te bestrooien za’atar, een gemalen kruidenmengsel van onder meer tijm, geroosterd sesamzaad, oregano en sumak. Je kunt het kopen bij Marokkaans-Turkse winkels. Ik ben nog steeds erg blij dat Sivan voor mij uit Israël een potje za’atar met hysop heeft meegenomen, nog nergens gezien. Je kunt als vervanger trouwens paprikapoeder gebruiken, weliswaar een andere smaak maar ook erg lekker. Strooi er voor meer pit nog wat ringetjes rode peper over.

Maak de hummus een dag van te voren voor een optimale smaak en bewaar hem koel. Haal hem 1 uur van te voren uit de koelkast en garneer hem pas vlak voor het opdienen.


500 g kikkererwten
5-6 tenen knoflook
extra vierge olijfolie
2-3 el tahin (sesampasta)
sap van 1 citroen
zout
za’atar of paprikapoeder
2 volle el pijnboompitten, droog geroosterd
1/2 bosje koriander of peterselie, of beide, fijngesneden


Week de kikkererwten een nacht in ruim water. Kook ze dan gaar in de stoomoven (50 min.) of in de pan (±1 1/2 uur), zorg dat ze onderstaan. Maal de erwten met de knoflook en een scheut olijfolie fijn in een keukenmachine of blender. Voeg de tahin toe en laat minimaal 15 min. draaien totdat de massa zalvig is. Doe het citroensap erbij en maak op smaak met zout en paprikapoeder. Schep de hummus in een schaal en strijk glad. Trek cirkelvormige groeven bovenop en giet daar olijfolie in. Bestrooi met de pijnboompitten, de koriander en de za’atar of het paprikapoeder. Dip met Libanees of Turks brood, pitabrood of rijstcrackers.

Pin It on Pinterest