Het is je vast niet ontgaan dat ik dol ben op hummus. De klassieke versie is altijd goed, maar ik wilde wel eens wat anders en een paar overgebleven bietjes in de koelkast brachten me op het idee voor dit recept. Niet dat ik het heb uitgevonden hoor, zeker niet, maar ik had het nog nooit gemaakt. Het resultaat vond ik verrassend goed: zacht van smaak en structuur en met een mooie kleur. Ik dipte er driehoekjes geroosterde volkoren pita-broodjes in.

De kikkererwten had ik nog in de vriezer. Dat is wel een must, dat je ze zelf kookt. De smaak is essentieel voor het slagen van hummus. Ik week en kook altijd 500 g erwten, wat behoorlijk veel is. Van een groot deel maak ik hummus en ik gebruik nog een paar scheppen in een curry of salade. Wat ik dan nog over heb, vries ik in. Vind ik zelf erg handig.

 Bietenhummus (1 kom)


250 g gekookte kikkererwten
2 middelgrote gekookte bietjes, in stukken
2 tenen knoflook
sap van 1-2 limoenen
2 el witte tahin*
vers gemalen peper, zout
± 2 el extra vierge olijfolie
gemalen komijn
2 el pijnboompitten, droog geroosterd


Pureer de kikkererwten met de biet, de knoflook en het sap van 1 limoen in de keukenmachine tot een fijn mengsel. Voeg de tahin toe en laat 10 min. draaien op een lage stand. Maak de bietenhummus op smaak met peper, zout gemalen komijn en limoensap. Strijk hem uit op een platte schaal, maak er geultjes in en lepel de olie erin. Bestrooi met de pijnboompitten en maal er nog wat peper boven. Serveer met pitabrood, Libanees platbrood of Turks brood.

*ik gebruikt de super zachte Palestina tahina van SOUQ, maar een andere tahin van ongeroosterd sesamzaad is ook prima. Deze koop je bij mediterrane supermarkten en zit vaak in plastic potten

Pin It on Pinterest