Venkel is een van mijn lievelingsgroenten. Hij komt zowel uit de oven, uit de wok als in salades bij mij vaak op tafel. Nieuwe ideeën zijn dan ook altijd welkom. Toen ik bij tijdens een ‘ Eat & greet’ , een boekpresentatie met eten uit het betreffende boek, van Persiana deze salade op tafel zag komen, werd ik meteen blij. En ik wist ook meteen dat ik deze salade ging delen op mijn blog!

De presentatie ging uit van Boekhandel H. de Vries in Haarlem, en wij waren te gast bij Sabien Bosman en haar team van restaurant Staal, tegenover de winkel. Op de lange tafels kwamen naast deze salade nog veel meer schalen met duizend-en-een-nacht gerechten te staan, zoals Perzische kruidenfrittata, rijst met linzen, lamsgehaktballetjes met zure kersen in tomatensaus en tomatensalade met granaatappelmelasse. Allemaal even heerlijk.

Als je niet zo van rauwe venkel houdt, blancheer de venkel dan 1-2 minuten, spoel hem koud en laat uitlekken. Neem om tijd te sparen een koelvers bakje granaatappelpitten.

Venkel-appelsalade met dille & granaatappelpitten (4-6 personen)


3 grote venkelknollen, stengels verwijderd
3 el olijfolie
sap van 2 citroenen
2 grote appels, bijv. Cox of Braeburn
20 g dille, blaadjes grof gehakt
100 g granaatappelpitten
vers gemalen zwarte peper, zeezout


Snijd de venkel in vieren, snijd de harde kern eruit en snijd de venkel in heel dunne plakken. Doe ze in een kom en schep goed om met de olie en de helft van het citroensap. Snijd de appel in dunne plakjes en schep ze om met de dille, de granaatappelpitten en de rest van het citroensap. Meng door de venkel en laat minstens 30 min. intrekken. Schep de ingrediënten nog een keer voorzichtig om en maal er peper en zout naar smaak boven. Serveer meteen.

In Persiana staan meer dan 100 simpele,  superfijne recepten uit het Midden-Oosten van de Iraanse kok Sabrina Ghayour die in Londen woont. Uitgeverij Good Cook, prijs 24,95

FullSizeRender

Pin It on Pinterest