Een van mijn favoriete vakantielanden is Griekenland. Ik ben al op aardig wat eilanden geweest, grote en kleine, noordelijk en zuidelijk gelegen. Dit jaar was ik weer eens op Corfu, prachtig groen, mooie plaatsen en kustlijnen en, net als op ander eilanden, leuke mensen en lekker eten. Ik neem altijd olijfolie, feta en kruiden mee terug zodat ik ook thuis nog lang die specifieke smaak aan mijn gerechten kan geven en de zomer een beetje kan vast houden.

Zeker nu het weer een beetje tegenvalt maak ik graag een vakantiegerecht. Ik heb nog geen zin in herfstzaken. Ik at deze salade elke middag bij onze taverna aan het strand. Verveelt mij nooit! En je hebt meteen je dagelijkse portie groenten binnen. De Griekse salade is een klassieker die iedereen lust. Je kunt hem als lunch of als lichte avondmaaltijd met brood eten, maar hij is ook heel lekker als bijgerecht bij vlees of vis van de grill. In dat geval serveer ik hem op een grote platte schaal. Eigenlijk horen er nog ringen rode ui in, maar omdat ik geen uien verdraag staan ze niet op de foto.

Griekse salade (4 personen)


6 flinke tomaten
1 grote groene paprika
paar bladen kropsla
1 komkommer
200 g feta
1 hand Kalamata olijven
1 el mix voor Griekse salade of gedroogde oregano
4 el extra vergine olijfolie
2 el rode wijnazijn
vers gemalen zwarte peper


Snijd de tomaten in halve plakken en de paprika en de sla in dunne repen. Trek met een canneleermesje dunne slierten schil van de komkommer en snijd hem in halve plakken. Snijd de feta in vier gelijke plakken. Verdeel de sla over vier borden. Mix alle groenten en verdeel ze over de sla. Lepel de olie en de azijn erover en maal er peper boven. Leg de feta en de olijven erop en bestrooi de feta met de gedroogde kruiden. Serveer meteen.

Pin It on Pinterest