Nooit at ik een lekkerder salade met inktvis als een paar jaar geleden in onze vaste taverna op Corfu. De oude visser kwam de inktvissen elke morgen vers brengen, dus wat wil je. De kokkin kookte ze, stoofde ze daarna in witte wijn en verwerkte de armen in een salade. De rest van de inktvis ging in andere gerechten. Ik bestelde deze salade zo’n beetje bijna elke dag, zeker niet saai want hij was geen dag precies hetzelfde.

Inktvissen zijn er in vele soorten, op Corfu zie je vooral veel octopussen. Elke octopus is een inktvis, maar niet elke inktvis een octopus. Ze hebben zoals de naam al doet vermoeden, acht armen. Inktvissen hebben geen skelet en hebben daarom veel bindweefsel. Om dat zacht te maken slaan de Griekse vissers de (dode) octopussen tegen de rotsen. Toen ik dat voor het eerst zag schrok ik wel even. Ik kreeg van de visser het hele verhaal te horen.

Maar ja, hoe je dat thuis? Eigenlijk heel simpel: je blancheert de octopus en vriest hem daarna in. Zelfde effect: door het uitzetten van het water tijdens het vriesproces gaan de celwanden kapot. Je kunt ze ook ingevroren kopen.

Voor deze salade gebruikte ik overigens koel-verse, gekookte inktvis-armen. Je kunt hem serveren als voorgerecht voor 4, of als uitgebreid lunchgerecht voor 2 personen. Lekker met knapperig stokbrood of met blokjes gekookte aardappel zodat je alle dressing kunt op dippen.

Inktvis-salade (4 personen)


400 g gekookte inktvis-armen (koelvers, per 200 g)
2 el extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1 dl droge witte wijn
versgemalen zwarte peper, zout
2 el kleine zwarte olijven zonder pit
paar takjes platte peterselie, fijngesneden
1 limoen, in partjes


Snijd de inktvis-armen in grove stukken en dep ze droog. Verhit de olie op de laagste pit in een ruime koekenpan (met deksel) of hapjespan en bak de inktvis hierin omscheppend 2 min. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Schenk de wijn erbij en laat 5 min. stoven met het deksel op de pan. Maak op smaak met peper, eventueel zout en een kneep limoensap. Verdeel de inktvis en de olijven over diepe borden en garneer met de peterselie. Maal er nog wat peper boven. Geef de limoenparten erbij.

Pin It on Pinterest