Ik bak graag zelf brood. Ik heb een broodbakmachine waarin ik soms het hele brood bak, of er alleen maar mijn deeg in kneed dat ik dan een andere vorm kan geven en in de oven bak. Maar nu had ik van het weekend zin in vers brood bij de lunch, zonder dat ik daar veel tijd voor had. Zo’n brood bestaat! Sodabrood  dus.

Sodabrood is een klassieker uit Ierland en je hebt er geen gist voor nodig, je hoeft het niet te kneden en het hoeft niet te rijzen. het enige wat je wel moet doen, is snel werken. In plaats van gist gebruik je dubbelkoolzure soda die er samen met de karnemelk voor zorgt dat het brood licht rijst.

Heel hoog wordt het dus niet, maar de smaak is super en doordat het vrij compact is, heb je aan een paar sneetjes meer dan genoeg. Je moet sodabrood liefst dezelfde dag eten, dan is het op zijn lekkerst. Je kunt ook nog wat kruiden, geraspte kaas of fijngesneden gedroogde tomaten of olijven door het deeg mengen.

Ik vond dit recept jaren geleden in het boek Hoe bak ik brood van Emmanuel Hadjiandreou

Sodabrood (1 kleine bol)


250 g volkorenmeel of tarwebloem
1 tl zout
1 tl dubbelkoolzure soda*
1 tl olijfolie
260 ml karnemelk


Verwarmde oven voor op 200ºC (hete lucht) Vermeng het volkorenmeel met het zout en de soda. Zet een platte vorm klaar en bestrijk deze dun met olie. Bestuif een werkvlak royaal met bloem. Giet de karnemelk bij het droge mengsel en meng dit zo snel mogelijk door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Leg het deeg op jet werkvlak, vorm er een bol van en rol hem helemaal door de bloem. Kerf het brood bovenop diep in met een kartelmes en leg het in de vorm. Bak het brood in 20-30 min. gaar en goudbruin in het midden van de oven. Als je op de onderkant klopt, moet dit een hol geluid geven, dan is het gaar. Zet het brood anders nog even terug in de oven. Laat afkoelen op een rooster.

*ook wel baksoda, zuiveringszout of bicarbonate of soda genoemd. Je kunt het kopen bij XL supermarkten, Dille & Kamille en bij natuurdrogisterijen

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

 

Pin It on Pinterest