Half november vorig jaar beleefde ik een bijzondere dag: ik ontmoette mijn keuken-idool Yotam Ottolenghi en daarmee kwam een droom uit. Ik was te gast bij de door de uitgeverij georganiseerde lunch in restaurant Nacarat in Amsterdam ter ere van de lancering van Sweet, het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi dat hij samen met Helen Goh maakte.

Yotam nam voor iedereen de tijd om samen op de foto te gaan, met elkaar te praten en om een persoonlijke boodschap in zijn boek te zetten. Ik vertelde hem dat ik, opgevoed met Franse kooktradities, door hem heel anders ben gaan koken. Dat ik in zijn restaurants zulke lekkere gerechten at dat ik ze thuis zelf ook wilde maken. Dat ik Ik al zijn boeken heb, daaruit kook en hem volg op social media. Eigenlijk heb ik veel weg van een groupie! Maar wat een leuke man en wat een leuk gesprek. Er werden heerlijke koude en warme hapjes (meses) waar Ottolenghi beroemd om is, geserveerd. We moesten natuurlijk wel wat ruimte overhouden voor het gebak uit zijn nieuwe boek.

Er werden ook kritische vragen gesteld tijdens de lunch, zoals waarom Yotam in deze tijd een boek durft uit te brengen waarin zoveel suiker gebruikt wordt. Zijn antwoord daarop was: zolang je krijgt wat je ziet kun je bewuste keuzes maken. Dus wanneer je ervoor kiest om met duidelijk aanwijsbare ingrediënten iets te maken, dan weet je wat je eet. Als je gebak of ander lekkers eet, geniet er dan ook bewust van. Zolang je niet elke dag taart en koek eet, is er niks mee. Yotam vertelde dat zijn moeder vroeger voor het weekend iets lekkers bakte. Daar kreeg het gezin dan een stukje van en dat was iets om naar uit te kijken, een extraatje.

Ik bakte deze smeuïge kokostaart met amandelen en blauwe bessen die niet alleen erg lekker maar ook nog eens super eenvoudig te maken is. In het originele recept worden bosbessen gebruikt, maar die kon ik niet krijgen dus nam ik blauwe bessen.

Kokostaart met amandelen en blauwe bessen (8-10 stukken)


180 g amandelmeel
60 g geraspte kokos
250 g fijne kristalsuiker
85 g zelfrijzend bakmeel*
1/4 tl zout
4 grote eieren (L)
200 g boter, gesmolten, laat hem staan tot hij op kamertemperatuur is
1½ tl vanille-extract
2 tl geraspte biologische citroenschil
200 g verse blauwe bessen of bosbessen
20 g amandelschaafsel


Vet een ronde taartvorm van ± 23 cm Ø in met boter en bekleed hem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160ºC (hete luchtstand) Doe het amandelmeel met de geraspte kokos, de suiker, het bakmeel en het zout in grote mengkom en klop alles door elkaar om het mengsel lunchtig en klont-vrij te maken.

Klop de eieren in een andere, middelgrote kom los. Voeg de gesmolten boter, het vanille-extract en de citroenrasp toe en klop alles goed door elkaar. Giet het ei-mengsel bij het droge mengsel en klop goed door elkaar tot alles is vermengd. Schep 150 g van de bessen door het beslag en schep het in de vorm. Strooi de rest van de bessen over de bovenkant samen met het amandelschaafsel.

Bak de taart 50-55 min. in het midden van de oven. Hij is gaar als een in het midden van de taart gestoken houten prikker er schoon uitkomt.
Houd de taart tegen het einde van de baktijd goed in het oog, door het relatief grote aantal eieren in het beslag kan gebak dat nog enigszins vochtig is, in een paar minuten te gaar worden.

Haal de vorm uit de oven en laat 30 min. staan. Til de taart uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet de taart op een schaal. Serveer hem warm met room of laat hem rustig verder afkoelen.

*dit is de hoeveelheid zelfrijzend bakmeel voor een taart met blauwe bessen. Wanneer je bosbessen gebruikt, die minder sappig zijn dan blauwe bessen, heb je maar 70 g nodig

cover Sweet - YO
Sweet wordt uitgegeven door Fontaine Uitgevers en kost € 29,95. Een prachtig gebonden boek met maar liefst 367 pagina’s met recepten, verhalen, informatie en smaakmakende foto’s. Dit alles in de typische Ottolenghi-stijl, die draait om overvloed, niets uitsluiten en lekker smullen!

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest