Selecteer een pagina

 

 

Evenals andere jaren werd ik ook nu weer erg blij toen ik de eerste rabarber bij mijn groenteman zag. Net als de eerste raapstelen koop ik die dan meteen en is voor mij de lente begonnen! Ik maak in ieder geval altijd compote, die ik het liefst combineer met vanillevla. Ook gebruik ik rabarber graag in gebak. Zelfs mensen die zeggen dat ze niet van rabarber houden, vinden deze cake heerlijk.

Ik bakte deze rabarbercake naar recept van Rutger van den Broek, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt. Hij is vrij compact, maar lekker smeuïg door de rabarber en doordat er yoghurt in zit. Ik gaf hem een extraatje met citroenglazuur en gedroogde rozenblaadjes.

 

Rabarbercake


150 g rabarberstukjes
250 g zelfrijzend bakmeel + 1 el extra
200 g kristalsuiker
1/4 tl  fijn zout
rasp van 1 (biologische) citroen
100 g boter, gesmolten
2 eieren
120 ml Griekse yoghurt
1 tl vanille-extract
voor het glazuur
4 volle el poedersuiker
± 1 tl citroensap
gedroogde onbespoten rozenblaadjes


Verwarm de oven voor op 160ºC (hete lucht) Bekleed de bodem en de lange zijden van een cakevorm met bakpapier. Schud de rabarber om met het extra bakmeel. Vermeng de rest van het bakmeel met de suiker, het zout en de citroenrasp in een beslagkom. Mix de boter, de eieren, de yoghurt en het vanille-extract erdoor tot je een glad beslag hebt. Spatel de rabarberstukjes erdoor en schep het beslag in de vorm. Bak de cake in het midden van de oven in ± 65 min. goudbruin en gaar en laat vorm met cake10 min. afkoelen buiten de oven. Til de cake dan aan het bakpapier uit de vorm, verwijder voorzichtig het papier en laat de cake afkoelen op een rooster. Klop voor het glazuur  de poedersuiker met het citroensap tot een dikke, glanzende massa en bestrijk de bovenkant van de cake ermee. Bestrooi met rozenblaadjes en laat drogen.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

 

 

 

Pin It on Pinterest