Direct nadat hij het eerste seizoen van Heel Holland Bakt won, maakt ik kennis met de enthousiaste en technisch zeer onderlegde Rutger van den Broek. We maakten een prachtige kerst-bakproductie voor Margriet en daarna bleven we contact houden. Altijd weer heel gezellig!

Ik keek echt uit naar zijn nieuwe boek, de Koekjesbijbel. Nederland is een echt koekjes-land! In dit boek vind je meer dan 170 zoete en hartige recepten, van klassieke Nederlandse koekjes zoals sprits, Weespermoppen en kaasvlinders tot internationale heerlijkheden zoals macarons, fudge cookies en cantuccini. Verder vind je in dit complete boek heel veel informatie over ingrediënten, technieken en keukengerei, koekjesbak-tips en how-to’s, mooie foto’s en persoonlijke verhalen.

Ik ben meer een koker dan een bakker, en als ik bak dan moet ik zeker weten dat het lukt, De recepten van Rutger kloppen altijd! Ik bakte al eerder uit zijn boeken: zijn ultieme brownies en kokosmakronen.

Ik wilde altijd al eens cantuccini bakken, en daarom koos ik juist dat recept uit zijn boek. Ik maakte de chocolade-versie met pistachenoten, maar ook de sinaasappel-amandelcantuccini zijn niet te versmaden. Je bakt het deeg twee keer: een keer als rol, die je direct na het bakken in plakjes snijdt die je nogmaals bakt. Het resultaat: knapperige koekjes die je heerlijk kunt dopen in espresso, Amaretto of Vin Santo. Verslavend lekker!

Chocolade-pistachecantuccini (± 50 stuks)


210 g bloem
40 g cacaopoeder
2 eieren + 1 ei, losgeklopt
125 g suiker
125 g poedersuiker
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
1 1/2 tl bakpoeder
voor de vulling
80 g blanke hazelnoten
60 g gepelde pistachenoten
75 g pure chocolade (min. 77% cacaobestanddelen), fijngehakt


Verwarm de oven voor op 180ºC (onder- en bovenwarmte) Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg. Kneed tot een soepele bal, voeg eventueel 1-2 tl water toe als het te droog is.Voeg de noten en de chocolade toe en meng door het deeg. Verdeel het in vieren en maak daarop een met bloem bestoven werkvlak lange rollen van ± 30 cm lengte van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bak de rollen in 20-25 min, in het midden van de oven.

Snijd de rollen direct uit de oven in (schuine) plakjes. en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.  Wacht je te lang, dan worden de rollen te hard en is snijden bijna niet meer mogelijk. Verlaag de oventemperatuur naar 130ºC en bak de koekejs in nog 15-25 min. knapperig.

De Koekjesbijbel wordt uitgegeven door Carrera Culinair en kost € 29,99. Een must have voor koekjesfans.

 

Pin It on Pinterest